ЕС отпуска пари на Полша за щетите от наводненията

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
313

Европейският съюз (ЕС) в понеделник даде зелена светлина за подпомагане на предприемачите,

засегнати от сериозните наводнения в Полша по-рано тази година, съобщиха EUbusiness и “Франс прес”.

Тежки наводнения през май и юни отнеха живота на 22 души в Полша и на шестима в Чехия. Нови порои миналата седмица убиха още 14 души, а хиляди трябваше да бъдат евакуирани в различни части на Полша, Чехия и Германия тази събота и неделя.

Европейската комисия (ЕК) обяви в понеделник, че е одобрила схемата на полското правителство за отпускане на помощи, които ще осигурят компенсация за щетите, причинени от наводненията през май и юни 2010 г. ЕК е одобрила предоставянето на помощи, след като се е съгласила с Варшава, че това е природно бедствие и е в съответствие с регламентите на ЕС. Средствата ще бъдат отпуснати от фонд “Солидарност”.

От Брюксел уточниха, че помощите се отпускат само за “действително причинени материални щети” и решението не се отнася за “помощ за производители на земеделска продукция” и за части от горския сектор. Тези отрасли все още се разглеждат спрямо специални регламенти и ще бъдат обект на отделно решение.

През последните месеци Полша поиска от ЕС финансова помощ за възстановяване на инфраструктурата като оцени разрушенията на стойност над 2.9 милиарда евро.

Въпреки взетото решение за отпускане на средства ЕС заяви, че полското правителство е трябвало да предприеме повече мерки за защитата от наводнения, така че те да отговарят на европейските норми.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!