ЕС одобри пакт за растеж от €120 млрд. Испания и Италия поставиха ултиматум и спечелиха

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
707

Европейските ръководители се споразумяха за пакт за растеж, разполагащ с фонд от 120 милиарда евро, който трябва да влезе в сила до края на годината.

Испания и Италия първоначално отказаха да подпишат документа, докато се утвърдят мерки, които да ги защитят от пазарния натиск. Впоследствие двете страни получиха своето.
С пакта за растеж и заетост “ние ще мобилизираме близо 120 милиарда евро за вземане на незабавни мерки за растеж”, заяви председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

На снощното заседание на Европейския съвет Рим и Мадрид първоначално отказаха да подпишат пакта за растеж, докато не бъдат приети спешни мерки за страните, поставени във финансови трудности поради повишаването на лихвените проценти, които им са наложени. 
Френският президент Франсоа Оланд поясни, че Испания настоява да получи директна помощ за рекапитализация на банките, а Италия иска приемане на мерки за съкращаване на доходността на облигациите на кризисните държави от еврозоната, предаде ИТАР-ТАСС.
“За Испания и Италия трябва да бъде възможно да имат по-ниски лихвени проценти, защото това ще донесе успокоение на цялата еврозона”, добави френският президент, цитиран от ДПА и БТА.

По-късно обаче двете страни са оттеглили всички свои възражения срещу
приемането на пакта за растеж и заетост на Европейския съюз. Това съобщи премиерът на Люксембург и председател на Еврогрупата Жан-Клюд Юнкер след продължилото цяла нощ заседание на лидерите на 17-те страни от еврозоната.

След това заседание Херман ван Ромпой заяви, че Еврозоната ще създаде до края на годината механизъм, който да позволи директно рекапитализиране на банките чрез своите спасителни фондове, при определени условия. За това настояваше Испания.
Лидерите от еврозоната са се споразумели и за създаването на общ европейски механизъм за мониторинг на банките, съобщи Асошиейтед прес.

Дипломати съобщават, че спасителните фондове трябва да изкупят италианските държавни облигации, но Рим трябва да изпълни някои условия.

Великобритания пък изрази резерви към друга важна част от плановете за възстановяване на доверието в ЕС и еврозоната.
Лондон никога няма да позволи на Европейската комисия да контролира британските банки, заяви преди срещата на върха британският премиер Дейвид Камерън, цитиран от ИТАР-ТАСС и БТА. “Такива мерки могат да се приемат само след всенародно допитване”, подчерта той. (Той направи това изказване на фона на безпрецедентен скандал за манипулиране на лихвените проценти на Острова, в който са замесени Barclays и други британски банки.)

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!