ЕС и Великобритания започват преговорите за Brexit на 19 юни

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
306

Първата тема, която ще бъде разгледана, е свързана с гарантиране на правата на европейските и британските граждани
Писмото, с което Тереза Мей уведоми ЕС, че активира чл. 50. Снимка: Архив Ройтерс
На 19 юни в Брюксел ще се проведе първата официална среща, свързана с активирането на чл. 50 от Договора за ЕС от страна на Великобритания, съобщават от Европейската комисия. Срещата беше насрочена след разговори между двамата водещи преговарящи от двете страни – бившия комисар по въпросите на вътрешния пазар Мишел Барние и британския министър Дейвид Дейвис.
Първата тема, която екипите на двете страни ще обсъдят, е свързана с правата на европейските и британските граждани след излизането на Великобритания от ЕС. В дневния ред на срещата е дискусия по отношение на границата между двете Ирландии.
Преговорите ще се водят открито и документите ще бъдат публични, гарантираха преди време от Европейската комисия. Във връзка с този ангажимент беше създадена и специална страница, на която всеки може да се запознае с постигнатото досега. На сайта вече са публикувани първите опорни точки, на които ще се опрат Барние и Дейвис в разговорите си за Brexit.
Темата за Brexit ще бъде водеща на Европейския съвет, който ще се проведе на 22 и 23 юни в Брюксел.
Британският премиер Тереза Мей подаде заявление за желанието на Лондон да напусне ЕС в края на март. Досега обаче официалните разговори във връзка с това не са започнали. Една от причините бяха и предсрочните избори, които се проведоха в Обединеното кралство на 8 юни.
Консерваторите изгубиха своето мнозинство в парламента след изборите и сега все още се водят преговори за съставянето на кабинет. В Европейския парламент вече коментираха, че политическото положение във Великобритания носи несигурност за преговорите за Brexit.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Бойчо Попов
Investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!