ЕС и Великобритания трябва да продължат да работят по Парижкото споразумение

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
66

Редица европейски компании призоваха в писмо лидерите на Обединеното кралство и ЕС да продължат да работят съвместно за ограничаване на въглеродните емисии
Снимка: Ройтерс

Представители на големи европейски енергийни компании призоваха лидерите на Великобритания и Европейския съюз (ЕС) да гарантират, че Brexit ще включва подробна глава „Климат и енергия“ на фона на притесненията за ангажимента на Обединеното кралство към международната политика за климата, след като страната напусне блока, предава Euractiv.
“Непрекъснатото прилагане на Парижкото споразумение за изменението на климата е от съществено значение за осигуряването на ясни, дългосрочни и стабилни сигнали за насочване на бизнес инвестициите към декарбонизирана инфраструктура“, заявяват в официално писмо до председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и министър-председателя на Великобритания Тереза Мей представители на компаниите от енергийния сектор.

Писмото, което е подписано от изпълнителните директори на десет от водещите енергийни компании, ще бъде изпратено днес до лидерите на Обединеното кралство и ЕС.

Част от компаниите, които стоят зад това писмо са британско-холандската компания Unilever, френските енергийни гиганти EDF и Engie, както и търговските асоциации Energy UK, Renewable UK и WindEurope.

“За ЕС и Великобритания ще бъде важно да демонстрират международно лидерство чрез сътрудничество при изпълнението на дългосрочните цели за ограничаване на въглеродните емисии“, се споменава в писмото, като се добавя, че „постигането на нулеви емисии на парникови газове е жизненоважен елемент от Парижкото споразумение“.

Правителството на Великобритания до момента отказва да даде информация относно ангажимента си да изпълни климатичните цели, договорени на европейско ниво, след като страната напусне ЕС.

Компаниите от двете страни на Ламанша все по-силно се притесняват от перспективата за „Brexit без сделка“.

През април Групата на институционалните инвеститори на климатичните промени, която представлява компании с общи активи над 21 трлн. евро, заяви, че в преговорите за Brexit ще бъде разработена подробна глава „Климат и енергия“, която ще помогне да се управлява повишената несигурност на пазарите, последвала референдума за излизане на Великобритания от ЕС.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Виктория Тошкова
investor.bg


Warning: A non-numeric value encountered in /homepages/26/d574630909/htdocs/budilnik_wp/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353