ЕС и Канада подписаха CETA*

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
741

  С това са изпълнени условията за отпадането на визите за Канада за граждани на България и Румъния до края на следващата година

ЕС и Канада подписаха днес двустранното търговско споразумение на церемония в Брюксел, предаде БТА. С този акт са изпълнени условията за отпадането на визите за Канада за граждани на България и Румъния до края на следващата година.

Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (СЕТА) бе подписано от председателите на Европейския съвет Доналд Туск, на Съвета на ЕС Роберт Фицо и на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Заедно със придружителните документи, споразумението изглежда на външен вид като книга, дебела половин метър.

През декември се очаква документът да получи утвърждението на Европейския парламент, с което да започне предварителното му приложение. След това в срок от две години той трябва да бъде ратифициран от 28-те национални парламента в ЕС.

Днешната церемония премина в приповдигнат дух. За общата снимка след подписването на сцената бяха поканени върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини, еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом и канадският министър за външната търговия Кристия Фрийланд. По-рано този месец Фрийланд развълнува всички, след като си тръгна просълзена от провалените тогава преговори с властите от белгийската провинция Валония, отказали първоначално да приемат споразумението.

След като валонците си извоюваха отстъпката Белгия да може да спре по своя преценка прилагането на споразумението, днешната церемония бе пренасрочена и осъществена. Фрийланд днес бе широко усмихната и дори извика “Успяхме!” с високо вдигнати в юмрук ръце, развълнувана от положителния край на продължилите седем години преговори.

Днешната среща е най-дългоочакваната в последно време, заяви Доналд Туск след подписването на търговското споразумение в присъствието на канадския премиер Джъстин Трюдо. Днес е една от най-важните срещи в последните години, допълни на съвместна пресконференция председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Днес изпращаме послание към онези, които отписаха ЕС с коментарите, че е неефективен и самовглъбен, коментира председателят на Европейския парламент Мартин Шулц.

От самото начало беше ясно, че това няма да бъде лесна задача, посочи Туск, чийто микрофон в началото на пресконференцията не проработи. Той отбеляза, че това е втората техническа трудност, след като по-рано днес премиерът Трюдо се наложи да се върне след излитането си обратно в Канада, за да смени самолета, с който долетя до Брюксел, заради нередности с управлението на машината.

Споразумението е историческо и цели да постигне по-добро бъдеще за нашите граждани, посочи Джъстин Трюдо. ЕС е нашият втори най-голям търговски партньор, подписването на споразумението е добра новина за средната класа в Канада, това са нови работни места и повече работа за нашите дружества, добави той.

Навсякъде има хора, които са настроени да пречат на всичко и все не са съгласни, коментира Трюдо по повод съпротивата срещу подписването на документа. Нашата задача като управляващи е да направим живота на нашите граждани по-добър, да работим добросъвестно за намирането на решения на поставените от тях въпроси и да успеем да им обясним взиманите от нас решения. Това, че съм тук днес, а не пристигнах преди три дни, не влияе на доброто споразумение, което постигнахме, допълни той по повод отложената церемония по-рано тази седмица заради съпротивата на част от белгийските регионални власти.

Благодарим на Канада за проявеното търпение, заяви Юнкер. Слушам и често чувам нашите критици. Направихме изключение да преговаряме с властите във Валония, защото нашият събеседник би трябвало да бъде федералното белгийско правителство, добави той.

Туск коментира, че перипетиите около подписването на споразумението са показали колко впечатленията и чувствата играят роля в днешния свят. Той изрази “много предпазлив оптимизъм” за лесното приемане на споразумението от Европейския парламент. Трябва да убедим нашите граждани, че свободната търговия е в техен интерес, а не само в интереса на търговците, отбеляза Туск.

*Новината е допълнена с коментарите на официалните лица в 17:30 часа

По статията работи: Десислава Попова

investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!