Епидемията във Великобритания отслабва

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
414

Епидемията във Великобритания леко е отслабнала, като показателят R за репродуктивност на коронавируса вече е под единица. Това свидетелства, че вторият локдаун в Англия е ограничил разпространението на заразата, казаха днес правителствени експерти, цитирани от БТА.

Броят на новите случаи с коронавирус в Обединеното кралство е намалял до нива между 0 и 2 на сто, обяви Научната служба към правителството.

Стойността на числото R варира между 0,9 и 1, което означава, че всеки десетима носители на вируса го предават на между 9 и 10 човека. През миналата седмица стойността на R беше 1,0-1,1.

Учените поясниха, че изчисленията им се базират на данни за цялото Обединено кралство до 24 ноември. Според тях спадът означава, че ограниченията в Англия, въведени на 5 ноември, дават някакво положително въздействие, но това не е окончателна оценка. Режимът на локдаун в Англия, където живее около 85 на сто от населението на Великобритания, е със срок до сряда. Той ще бъде заменен от система на строги ограничения по региони.

За дните около Рождество Христово се предвижда разхлабване на строгите регионални мерки и за период от пет дни на закрито ще могат да се събират хора от три домакинства. Великобритания обяви днес 16 022 нови случая на коронавирус и 521 починали през последното денонощие. Вчерашните данни бяха съответно за 17 555 новозаразени и 498 смъртни случая.

Общият брой на потвърдените случаи на коронавирус във Великобритания доближава 1 милион и 590 хиляди. Страната е на седмо място в света по този показател. Във Великобритания са починали общо 57 551 човека с коронавирус. Страната е с най-много смъртни случаи в Европа и на пето място в света след САЩ, Бразилия, Индия и Мексико.
NOVINI.BG

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!