Емигранти ще ловят инвеститори

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
237

Само два месеца след като публикува анализ, според който 90% от фирмите у нас се оплакват от бюрокрацията и тежките административни процедури, Българската агенция за инвестиции (БАИ) реши да популяризира страната сред българите в чужбина. Целта е те да доведат инвеститори в България, става ясно от поръчка на ведомството, обявена днес. Парите за нея са осигурени от европейската програма

“Конкурентоспособност”.

БАИ търси фирма, която да организира 13 събития на места, където има много български студенти или общности, става ясно от обявлението. Градовете, където ще се организират събития, са Париж, Берлин, Виена, Брюксел, Мадрид, Москва, Амстердам, Лондон, Чикаго, Бостън, Ню Йорк, Тел Авив и Истанбул.

“Трябваше да обявим това събитие много по-рано, за да довършим проекта за популяризирането на страната. И сега не е късно, събитията ще се проведат през октомври-декември”, каза пред “Труд” Борислав Стефанов, изп. директор на БАИ.

Компанията организатор на събитията ще има срок от 45 дни, за да ги проведе и да разработи стратегия за непрекъснат контакт с българските диаспори извън граница. Цената на поръчката е 331 хил. лева, като трябва да бъдат привлечени минимум 650 души. Това прави по 510 лева за привличането на един емигрант, който да изслуша българските лектори, а след това да се вдъхнови и да търси инвеститори.

Презентациите на България ще бъдат изнасяни от служители на БАИ, други държавни чиновници и доказани специалисти, пише в обявлението. “Целта е да разберем какви връзки имат българите в чужбина и как може те да се използват”, поясни Стефанов.
Досега агенцията е популяризирала страната основно сред чужди инвеститори. Според шефа на БАИ – “недостатъчно”.

“Трудно може да кажем каква част от инвеститорите са дошли у нас заради рекламните ни кампании, но благодарение на еврофинансирането успяхме да се рекламираме в световнопризнати медии и да издадем представителни брошури”, допълни Стефанов.

trud.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!