Еквадор ще накаже консула си в Лондон, заради Сноудън

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
323

Дипломатът превишил правомощията си като му издал пасаванЕквадорският президент Рафаел Кореа заяви вчера, че ще накаже консула на Еквадор в Лондон за това, че е издал пасаван на американския беглец Едуард Сноудън без позволението на властите, предаде Франс прес.


Държавният глава каза, че дипломатът е превишил правомощията си и предположи, че това е станало под натиска на укриващия се в еквадорското посолство в Лондон основател на организацията Уикилийкс Джулиан Асандж.

Представители на Уикилийкс съобщиха, че оказват правова и всякаква друга помощ на бившия консултант на АНС, който избяга от САЩ, след като разкри съществуването на две свръхсекретни американски програми за електронен шпионаж, пише БТА.

Американският тв канал Унивижън разкри по-рано тази седмица,че еквадорският консул в Лондон Фидел Нарваес е издал на Сноудън пасаван, който да му позволи да замине за Москва от Хонконг и че това е било съгласувано не само с външното министерство, но и с канцеларията на президента Кореа. След намесата на посланика на САЩ в Кито президентството инструктирало външното министерство да обезсили документа.

След разговор по телефона с вицепрезидента на САЩ Джо Байдън вчера еквадорският президент отново заяви, че страната му още не е взела решение по молбата на Сноудън за политическо убежище и че заради добрите отношения със САЩ ще вземе предвид тяхната позиция.

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!