Експлозивните обвинения срещу Борисов стигнаха до сп. “Икономист”

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
189

Обвиненията за корупция, отправени от бизнесмените Светослав Илчовски и Павел Стоименов в самия край на последния парламент, попаднаха на страниците на новия брой на сп. “Икономист”.

Заглавието на публикацията е “Отиващият си български премиер е подложен на атаки”, а подзаглавието: “Експлозивни обвинения в парламента”.

“На купон босът играе карти с приятели. Един от тях показва видео за случилото се с бизнесмен, който не искал това, което те искали; той бил сниман как се гаврят сексуално с него в ареста. Друг член на групата, известен като Пилето, платил 2500 евро за бляскава жена, която “да се погрижи” за боса. Други дали на едрия мъж златни кюлчета като подарък. Звучи като от гангстерски филм. Но “босът” се твърди, че е Бойко Борисов, премиер-министър до преди няколко дни.”

Така започва текстът, в която се допълва, че това е описанието, дадено от Илчовски на 5 и 7 май пред парламентарна комисия, “проверяваща поведението на Борисов и неговата партия, доминираща от 2009 г.”.

Списанието допълва, че “твърденията на агробизнесмена едва ли може да са по-осъждащи – той казва, че икономиката се контролира от хора около Борисов и министрите са само “марионетки”.

Следва изреждане на обвиненията му срещу Иван Ангелов и за манипулиране на дейността на компанията му точно преди да излезе на борсата през 2018 г. “Всеки земеделски производител, който не искаше да изпълни това, което искаха от него, беше преследван от агенцията по храните, задържаща вноса на границата или парализираща бизнеса с инспекции.”

Следва отричането от Борисов изобщо да познава или да се е срещал с Илчовски, както и че според Ангелов 95% от казаното било неистина. “Икономист” допълва, че обвиненията са изпратени на европейската прокуратура, “а не само на българската, която масово се смята, че е под политическо влияние”.

“Всички твърдения на двамата свидетели – казва Огнян Георгиев от водещото бизнес издание “Капитал” – са това, отдавна се говори между хората, а Борисов и преди е оцелявал в скандали. Но публичните изявления на бивш вътрешен човек са “тежък удар – той на практика описа в зловещи подробности как работи нашата превзета държава”.

Цитиран е и Атанас Чобанов от “Биволъ”, според когото свалянето на Борисов ще отнеме време, защото партията му е вградена във всички институции, включително в прокуратурата. Но той смята, че се е отворила възможност и че се надява служебното правителство да отговори по закона за достъп до информация на деликатни въпроси, които Чобанов скоро щял да зададе. “Това може да е повратен момент”, допълва той.
dnevnik.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!