ЕК поиска да увеличи разходите през тази година

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
426

      Комисият предлага бюджетът на ЕС да бъде увеличен с 11,2 млрд. евро Европейската комисия (ЕК) предложи днес да бъде увеличен гласуваният през декември миналата година бюджет на Европейския съюз (ЕС), предаде Ройтерс.

Институцията предлага разходите през тази година да бъдат увеличени с 11,2 млрд. евро, което ще доведе до повишение от 8,4% на бюджета на ЕС. Така обаче разходите на Еврообщността ще достигнат рекордно високо ниво.

Еврокомисията обаче се надява така да спаси гласуването на дългосрочната финансова рамка на ЕС за периода 2014-2020 г. Европейският парламент заплаши да отложи гласуването и настоява недостигът на средства за тазгодишният бюджет на общността да бъде преодолян.

Комисията реши да поиска най-големите държави-донори да похарчат малко повече, за да запълнят дупката в европейския бюджет през тази година. Брюксел освен това обвини държавите-членки, че са определили годишни бюджети, които не могат да удовлетворят темповете на харчене.

“Това не може да бъде определено като изненада”, коментира бюджетният еврокомисар Януш Левандовски. “Тази политика на щрауса може да работи още дълго време, тъй като отлагането на плащането на сметката няма да реши проблема”, допълни той.

По-голямата част от допълнителните пари – около 9 млрд. евро, ще отидат за реализацията на вече одобрени инфраструктурни проекти, обясняват от Еврокомисията, като обещават, че тези средства няма да бъдат харчени за заплати и други административни разходи.

Европарламентът обаче оцени недостигът на средства в бюджета на ЕС за тази година на 16 млрд. евро.

Dnes.bg

 

 

 

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!