ЕК: Отпускането на средства от ЕС трябва да е за държави с върховенство на закона

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
257

Според заместник-председателя на ЕК Юрки Катайнен държавите от ЕС трябва да започнат да говорят на висок глас за върховенството на закона
Снимка: Архив Ройтерс

Не разбирам защо европейските данъкоплатци трябва да плащат дори и цент за държави, където законността не е установена, заяви днес на пресконференция заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен, цитиран от БТА.

По неговите думи корупция има там, където законността отсъства. Държавите от ЕС трябва да започнат да говорят на висок глас за върховенството на закона. Дипломацията невинаги е решение, понякога трябва да надигнем глас, заяви той.

Остава в сила предложението ни да обвържем отпускането на средства от ЕС само за страните в Общността, където върховенството на закона не е под въпрос, добави Катайнен.

В някои държави от ЕС има предизвикателства пред върховенството на закона, всеки знае за обстановката в Полша, Унгария, а за съжаление и в Румъния днес. Има големи проблеми. Европа е основана на твърди ценности, на върховенството на закона, на човешките права и човешкото достойнство, на независимо правосъдие, на свобода на медиите и на изразяването. Ако тези ценности бъдат застрашени, това е огромно предизвикателство, обобщи Катайнен.

Изправени сме също пред външни предизвикателства – от Русия, по въпроса за Украйна, или с намесата в демократичния ни процес. Трябва да бъдем готови да отвърнем, посочи той. Катайнен отбеляза, че Китай и САЩ отправят към ЕС икономически предизвикателства.

Най-сериозните предизвикателства са умишлено предизвикани, например оттеглянето на Великобритания от ЕС и събитията в САЩ, добави той. В отговор на въпрос Катайнен, който по-рано се очакваше да бъде кандидат за следващ председател на ЕК, уточни, че няма да участва скоро в избори и напуска политиката.

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Виктория Тошкова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!