ЕК обяви как планира да създаде „свои“ Google и Facebook

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
31

Амбициите на Блока са предшествани от немалко финансови глоби срещу американски гиганти

Снимка: Unsplash
Европейският съюз отдавна е вдигнал мерника на технологичните компании от Силициевата долина, на които вече наложи не една глоба, а сега официално обяви и как смята да излъчи свои гиганти. Европейската комисия предложи конкретни идеи и действия за цифрова трансформация, която да направи Блока по-сигурен и конкурентен в глобален план.

Идеята е да се промени законодателството на ЕС, така че да се насърчи свързаността, споделянето и обработката на данни, както и да се стимулира етичното разработване на технологии с изкуствен интелект (AI).

Целта: Скоро да може да се появи повече от една европейска компания, достатъчно силна, че да оспори доминацията на американските гиганти Facebook, Amazon, Apple и Google.

В контекста на икономиката на данни от 21 век ЕК представи три документа днес:

· Съобщение: Изграждане на цифровото бъдеще на Европа

· Съобщение: Европейска стратегия за данните

· Бяла книга за изкуствения интелект: Европа в търсене на високи постижения и атмосфера на доверие

Амбицията на председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен е да се играе водеща роля в прехода към здрава планета и към нов цифров свят. Трите документа поставят начало на дебата относно човешки и етичен изкуствен интелект и относно използването на големи информационни масиви за създаване на блага за обществата и предприятията.

Всички граждани и заинтересовани страни могат да участват до 19 май 2020 г. в обществена консултация относно приетата днес Бяла книга за надежден изкуствен интелект, основан на високи постижения и доверие. Книгата залага на сътрудничество с държавите членки и научноизследователската общност с цел привличане и задържане на таланти.

Като се има предвид, че AI системите може да са сложни и в определени случаи да са свързани със значителни рискове, от определящо значение е изграждането на доверие, казват от ЕК. Според институциите има нужда от ясни правила, които да уреждат въпросите, свързани с високорисковите системи с изкуствен интелект, без по-малко рисковите системи да се обременяват с твърде много тежести.

Целта на Европейската стратегия за данните е ЕС да стане модел за подражание и лидер в общество, което благодарение на данните днес разполага с повече възможности за действие. Ето защо в нея се предвижда изграждането на истинско европейско пространство на данни, единен пазар за данни, за да се отключи потенциалът на неизползваните данни, като се позволи те да се движат свободно в рамките на Европейския съюз и между отраслите в полза на предприятията, научните изследователи и публичните администрации.
economic.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!