ЕК накзва Великобритания, проучва Испания

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
210

Европейската комисия дава на съд Великобритания заради неспазване на правилата за отпускане на социални помощи на граждани на Европейския съюз и дискриминирането им чрез поставяне на допълнителни условия.


Не е ясно в какъв срок съдът трябва да вземе решение. Комисията подчертава, че спазването на общите правила няма да доведе до т. нар. “социален туризъм”, с който от почти година насам британски партии плашат избирателите си.

Европейската комисия ще проучва и защо някои испански болници отказват да признават европейската здравноосигурителна карта, която гарантира безплатна спешна помощ за всички здравноосигурени европейци, независимо в коя друга държава от Европейския съюз се намират те.

Великобритания ще застане пред съда, защото е въвела допълнителни изисквания, извън общоевропейските, за получаване на няколко вида социални помощи от граждани на други страни от Европейския съюз. Вместо да прилага европейското правило за “обичайно местожителство” за отпускане на помощи за отглеждане на деца, за безработица и за държавна пенсия, Великобритания въвежда по-строги правила, известни като “право на пребиваване”. Комисията смята, че съществуващите правила са достатъчно строги, а освен това цитира доказателства, че прилагането на общите правила няма да доведат до т. нар. “социален туризъм”. Именно това явление е основен коз в политическата реторика на някои британски партии, които плашат избирателите с неконтролируема вълна от българи и румънци, която – според тях – би могла да залее Острова от началото на следващата година. Тогава отпадат ограниченията за работа на българи и румънци във Великобритания.

Европейската комисия започна да проучва и защо някои испански болници отказват да приемат Европейската здравноосигурителна карта. Тя е безплатна, издава се на всеки здравноосигурен европейски гражданин и гарантира, че той ще получи безплатна спешна медицинска помощ, в която и да е друга страна от Европейския съюз. Някои испански болници обаче отказвали да приемат картата и искали туристите да възстановяват разходите чрез туристическата им застраховка. Сега Европейката комисия иска повече информация от испанското правителство, за да прецени дали в бъдеще да продължи наказателната процедура.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!