ЕК чака от Великобритания 2,7 млрд. евро от митнически измами

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
155

Вносители са успявали да избегнат плащане на мита чрез фиктивни квитанции и декларации с некоректни стойности, сочи доклад на Брюксел
Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия е изпратила официално писмо до Великобритания с искане за възстановяване на 2,7 млрд. евро заради митнически измами, става ясно от съобщение от Брюксел. Доклад на ОЛАФ от 2017 година е показал, че вносители в Обединеното кралство са избегнали плащане на мита чрез фиктивни или фалшиви квитанции, както и декларации с некоректни стойности.

Схемата е действала в периода между 2011 година и 2017 година. Основно става въпрос за внос на текстилни изделия и обувки от Китай.
От ЕК посочват, че Лондон е бил предупреден за риска, но не са били предприети действия за предотвратяване на измамата.
Според Великобритания в докладът на ОЛАФ сумата е значително завишена, защото са взети предвид средните цени на стоките в ЕС, но не е отчетено голямото количество евтини дрехи, които влизат на пазара в страната, допълва Politico. От 2010 година насам Великобритания е предприела около 100 мерки, с които се бори с митническите измами, в резултат на което са спестени 175 млрд. паунда, посочват още от властите в страната.
В разпространено съобщение от британското правителство посочват, че ще се запознаят внимателно с изпратеното от Комисията писмо.
Спорът за митата идва на фона на трудните преговори, които водят ЕС и Великобритания за Brexit. Един от спорните моменти е сключването на търговско споразумение и участието на Лондон в единния митнически съюз на общността.

По статията работи: Деляна Петкова
investor.bg


Warning: A non-numeric value encountered in /homepages/26/d574630909/htdocs/budilnik_wp/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353