Джулиан Асанж бе осъден на 50 седмици затвор във Великобритания

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
95

Утре той ще се изправи отново пред британски съд, този път по искането на САЩ за екстрадиция по обвинения в хакерство
Снимка: Архив Ройтерс

Основателят на WikiLeaks Джулиан Асанж бе осъден днес на 50 седмици затвор във Великобритания за нарушаване на условията по освобождаването му под гаранция, предаде АР.
Съдия Дебора Тейлър каза, че Асанж заслужава почти максимална присъда заради тежестта на извършеното от него престъпление, допълва БТА.

Нарушението датира от 2012 г. Съгласно британското законодателство максималната присъда за това, за което бе признат за виновен Асанж, е една година затвор.

Съдията отхвърли молбата на австралиеца да прояви снизходителност към него, тъй като е прекарал близо седем години в посолството на Еквадор в Лондон. Основателят на WikiLeaks изслуша произнасянето на присъдата със скръстени ръце и без да покаже емоции. Негови привърженици скандираха „Срам“ по адрес на съдия Тейлър.
Асанж потърси убежище в еквадорското посолство в Лондон през 2012 г., за да избегне екстрадиция в Швеция, която искаше да го разпита заради твърдения за изнасилване и сексуално насилие от негова страна. Адвокатите на основателя на разобличителния сайт WikiLeaks твърдяха, че той е нарушил условията по гаранцията, защото е бил „отчаян човек“, страхуващ се да не бъде екстрадиран в Съединените щати, припомня АР.

Утре Асанж ще се изправи отново пред британски съд, този път по искането на САЩ за екстрадиция по обвинения в хакерство.

Според американската прокуратура основателят на WikiLeaks е влязъл в заговор с Челси Манинг, бивш анализатор от военното разузнаване на САЩ, за да проникнат в компютърни мрежи и да получат достъп до класифицирана информация. В обвинителния акт се твърди, че 47-годишният австралиец е помогнал на американския военнослужещ да „разбие“ през март 2010 г. паролата на американски правителствен компютър с класифицирана информация.

Асанж може да бъде осъден на до пет години затвор в САЩ.
Основателят на WikiLeaks бе арестуван в Лондон на 11 април, след като Еквадор отмени правото на убежище, което му бе предоставил.

По статията работи: Ралица Пейчева
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!