Джонсън слага на пауза законопроекта за Brexit

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
116

Британският парламент прие законопроекта с предложението на премиера, но отказа то да бъде гласувано в по-кратък срок

Снимка: Ройтерс
Британските депутати отхвърлиха предложението да разгледат в Камарата на общините новия проектозакон със споразумението на премиера Борис Джонсън за Brexit в рамките на следващите три дни, съобщава ВВС.

Въпреки това в рамките на първото от общо две гласувания във вторник вечерта те одобриха като цяло предлаганото от министър-председателя споразумение. Предложението премина с 329 гласа срещу 299 гласа в Камарата на общините, съобщава Bloomberg.

Въпреки че преди това подкрепиха като цяло сделката за напускането на Европейския съюз, те бяха против по-тясната времева рамка.
Това обаче създава някои рискове пред процеса по Brexit. По-рано Джонсън предупреди, че ще прибегне до предсрочни избори, ако депутатите отхвърлят плана и се стигне до удължаване на крайния срок за напускането на блока на 31 октомври.

След двете поредни гласувания във вторник премиерът заяви пред Камарата на общините, че ще „постави на пауза“ законопроекта, докато ЕС не „заяви своите намерения“. Той също така заяви, че е „разочарован“ от гласуваното забавяне и допълни, че сега Великобритания е изправена пред още несигурност.

Независимо от всичко Джонсън настоя, че политиката му остава непроменена и излизането на Великобритания от ЕС ще се осъществи по план на 31 октомври. Въпреки това той допълни: „По един или друг начин ние ще напуснем ЕС с тази сделка, на която тази Камара току-що даде своето съгласие“.

Според лидера на опозицията Джереми Корбин премиерът е „автор на своите собствени неволи“. Въпреки това той предложи на Джонсън да започнат преговори за уточняване на „разумна“ времева рамка за гласуването на сделката в парламента.

След като Камарата отхвърли три пъти предложеното споразумение от предшественичката на Джонсън Тереза Мей, днешното гласуване е първият път, в който депутатите дадоха сигнал, че са готови да подкрепят сделка, която вече е договорена с ЕС.

Днешното гласуване представлява и впечатляващ обрат за Джонсън, който само допреди месец се оказа в неблагоприятна позиция, след като върховният съд постанови, че е суспендирал незаконно работата на парламента, брат му напусна правителството, а самият той бе принуден да отстрани 21 членове на своята Консервативна партия заради неподчинение.

По статията работи: Елена Илиева
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!