Джонсън разпалва отново заплахата за хаотичен Brexit със законодателни промени

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
115

Премиерът иска да изпълни предизборното си обещание да ратифицира новата сделка за свободна търговия с блока преди да изтече преходният период

Снимка: Ройтерс

Британският премиер Борис Джонсън готви законодателни промени, които да гарантират, че преходният период след Brexit няма да бъде удължаван. Това обаче открива нов риск за трудна раздяла с блока в края на следващата година.

Новината бе посрещната с отслабване на паунда от над 1,1%, като минути преди 12 ч. българско време цената му е 1,3182 долара.

Джонсън иска да изпълни предизборното си обещание да ратифицира новата сделка за свободна търговия с блока преди да изтече преходния период до 31 декември 2020 г., в който статуквото в двустранните отношения ще бъде запазено.
Европейските лидери вече предупредиха, че е много малко вероятно преговарящите да сключат желаната от Джонсън сделка, която се основава на споразумението между Канада и ЕС, в рамките на 11 месеца между деня на Brexit 31 януари и крайният срок през декември. Само за сравнение – споразумението между ЕС и Канада бе завършено след седем години на преговори.

„Ще гарантираме, че ще сключим тази сделка навреме“, заяви министър Майкъл Гоув пред ВВС, който е и едно от лицата на Brexit. Той обаче отхвърли идеята, че Великобритания ще излезе от европейския търговски кръг без ново споразумение, посочвайки, че и блокът обеща преговорите за нова сделка да завършат до края на 2020 г. „Ще достигнем нова сделка и двете страни са ангажирани с това“, допълни той.

Рискованият ход на Джонсън е последният знак за намерението му да осъществи раздялата с ЕС без повече допълнително отлагане. След като успя да спечели категорично мнозинство на парламентарните избори миналата седмица, премиерът вече разполага със свободата да действа по програмата си за Brexit, без да се страхува от неодобрението на парламента.

Мярката също така предполага, че Джонсън се опитва да окаже натиск върху преговарящите от Брюксел, за да си спечели отстъпки, гарантирайки, че заплахата от хаотичен Brexit ще е заложена в закон. „И преди сме виждали как крайните срокове могат да концентрират умовете“, заяви още Гоув.

Джонсън ще започне с гласуване в парламента върху частта от споразумението за Brexit за развода, като вотът може да се проведе още в петък. След като тя бъде ратифицирана, Великобритания ще може да напусне ЕС до 31 януари.

Планираното законодателство ще включва текст, който предотвратява удължаването на преходния период и отлагането на крайния срок, в който Островът ще спре да бъде обект на европейско законодателство. Това ще е така дори ако не бъде постигнато ново споразумение, посочва официален представител от Лондон.

Това на практика може да принуди Великобритания да напусне блока без нова сделка, рискувайки отново да се стигне до мита и сътресения.

Когато министрите се опитваха да спечелят подкрепа за сделката за Brexit преди изборите, те се съгласиха да предоставят на депутатите възможност да гласуват за това дали ще бъде необходим по-дълъг период за договаряне. Но с новото си мнозинство в парламента подобни компромиси няма да са необходими, посочва още запознатият.

Други отстъпки, предоставени в опит да се прокара сделката на Джонсън през октомври – включително защитата на правата на работниците и обещанието депутатите да имат думата в преговорите с ЕС, също ще бъдат премахнати, съобщи в. Times, без да посочва откъде разполага с информацията.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Бойчо Попов
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!