Джонсън праща парламента в Лондон в почивка още от днес

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
184

Първоначално се планираше това да стане в края на тази седмица

Снимка: Ройтерс

Британският парламент ще бъде изпратен в петседмична принудителна почивка още в понеделник вечерта. Това обяви говорител на правителството в Лондон в понеделник.

Първоначално се планираше това да стане в края на тази седмица. Благодарение на маневрата на Борис Джонсън парламентът губи девет сесии. Наскоро правителството обори твърдението, заявявайки, че става дума само за пет „загубени“ дни.

Така правителството дава на парламента само днешния ден, за да обсъди процеса по Brexit или да вземе решение за по-нататъшни искания. Само тази вечер може да бъде взето и решение за провеждане на нови избори на 15 октомври – нещо, за което премиерът настоява.

Европейският съюз до момента не е получил никакво реалистично предложение от Лондон за замяна на предпазния механизъм на ирландската граница в преговорите по Брекзит, заяви междувременно ирландският премиер Лио Варадкар, който прие Джонсън на посещение днес.

Предпазният механизъм за ирландската граница “остава основен елемент от споразумението за напускане, докато не бъде намерена някаква алтернатива”, подчерта Варадкар при посрещането в Дъблин на британския премиер Борис Джонсън за обсъждане на Brexit .

“Отворени сме към алтернативи, но те трябва да са реалистични. До днес не сме получили никакво предложение в този смисъл”, добави той.

На срещата с Варадкар Джонсън заяви, че иска на 18 октомври да бъде постигнато споразумение за Brexit и че не се е стреснал от опитите на парламента да блокира излизане от ЕС без споразумение, предаде Ройтерс.

“Имам едно послание за теб, Лио, и то е, че искам да постигна споразумение. Разбира се, че бихме могли да напуснем ЕС и без споразумение, но това би било провал на държавничеството, за който всички бихме били отговорни”, заяви Джонсън.

“Затова в името на бизнеса, фермерите и милионите обикновени хора, които разчитат на нас да използваме нашето въображение и креативност, искам да знаеш, че силно предпочитам да се постигне споразумение”, увери британският премиер.

По статията работи: Бойчо Попов
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!