Джонсън поиска от ЕС затваряне на ирландската граница след Brexit

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
316

Писмото му до Доналд Туск предизвика негативна реакция както в Брюксел, така и в Лондон

Снимка: БТА
Борис Джонсън засили усилията си клаузата за отворена граница между Северна Ирландия и Република Ирландия да отпадне от потенциалното споразумение за Brexit с ЕС, пише Financial Times. Той е изпратил писмо до Брюксел, в което обяснява защо според него идеята по въпросната граница да не се въвежда митнически режим в случай на „уреден“ Brexit противоречи на неговата визия за бъдещите отношения между Великобритания и ЕС.

В писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск британският премиер е заявил, че неговият „най-висок приоритет“ е да осъществи излизане на Кралството от Блока със споразумение, и е уверил, че неговата „енергия и отдаденост“ ще бъдат вложени именно в постигането на сделка. Джонсън обаче също така е подчертал, че отворената граница между двете Ирландии е напълно несъвместима с неговата визия за бъдещето на Великобритания след Brexit.

„Когато Обединеното кралство напусне Европейския съюз и след какъвто и да било преходен период, ние ще напуснем единния пазар и митническия съюз. Въпреки че ще продължим да спазваме световните стандарти за опазване на околната среда, качеството на продукцията и качеството на труда, законите и подзаконовите нормативни актове за налагането им вероятно ще се различават от тези на ЕС. Това е смисълът на нашето излизане и нашата способност да го осъществим е централна за бъдещата ни демокрация“, написал е Джонсън на Туск. Именно затова британският лидер е определил планът на ЕС за отворената граница като „недемократичен и несъвместим със суверенитета на Великобритания като държава“.

Въпросното потенциално отклоняване от правилата на ЕС е немалък завой от политиката на бившия британски премиер Тереза Мей, която обещаваше да запази „терена изравнен“ и да „сближи правилата“ след излизането на Великобритания от Блока.
Писмото на Джонсън е предизвикало широк и негативен отговор от ЕС. Един от високопоставените представители на Блока е коментирал, че той и колегите му са били „удивени“ от съдържанието на документа, обяснявайки че той не е съдържал никакви правни решения за управлението на „уникалните обстоятелства“ по границата между Северна Ирландия и Република Ирландия. Според въпросния европолитик Джонсън на практика е поискал Брюксел да отхлаби политиката за външните си граници, за да позволи на Обединеното кралство да се отклонява от правилата и търговската политика на Блока.

„От писмото ясно личи, че преговорите са последното нещо, което британското правителство иска. Brexit започна и приключва със запазването на Консервативната партия като водеща цел“, казал е пред Politico европейски дипломат.

Старши депутат от британската управляваща Консервативна партия е описал писмото на Джонсън като „пълна глупост“ и е добавил, че то е част от политическата игра на Даунинг стрийт. „Целта на писмото е да каже: „Вижте, аз опитах“, след което да излезем от ЕС без споразумение за бъдещите политически и икономически отношения. Това писмо взима нещо сигурно и го превръща в нещо несигурно. То опитва да започне една игра с прехвърляне на вина, която няма да продължи дълго. Това бързо ще се обърне срещу нас и Консервативната партия няма да бъде възнаградена. Ние ще бъдем обвинени за всички сътресения и другите партии ще разчистят кашата“, заявил е консервативният народен представител.
economic.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!