Джонсън оповести „План Б“ срещу Омикрон в ден, когато му поискаха оставката

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
686

Борис Джонсън отговаря на въпросите в Камарата на общините в Лондон, 8 декември 2021 г.Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Борис Джонсън обяви нови ограничителни мерки за ограничаване на разпространението на варианта Омикрон, сред които връщане към работа от вкъщи, задължително носене на маски на почти всички публични места и ваксинационни паспорти за събития с много хора.

Това стана в края на тежък ден за премиера, от който бе поискана оставка, заради разпространено видео на негов персонал, който се шегува по повод на проведено коледно парти миналия декември на Даунинг стрийт по време на най-строгия локдаун.

Джонсън се извини за видео от парламента, опозицията му иска оставката
Борис Джонсън обяви, че правителството пристъпва към така наречения „План Б“ с допълнителни ограничения в Англия.

От петък маските стават задължителни на повечето обществени места, включително кината и театрите. А от понеделник хората бяха призовани да работят от вкъщи, където това е възможно.

Здравни паспорти на националното здравеопазване, в които е посочен ваксинационният статут на притежателите или че имат негативни тестове, стават задължителни в нощните клубове и всички места, където има големи тълпи от хора.

Кореспондентът на БНР в Лондон отбелязва, че мерките като цяло се приветстват, защото заразяванията с Омикрон на Острова се увеличават – вече 568 случая, но големият въпрос е могат ли хората да вярват повече на премиера и на правителството, след като от показаното видео става ясно, че самите управляващи не зачитат мерките и на практика се подиграват с хората, които ги спазват.

Правителственият съветник Алегра Стратън, която е във видеото в качеството ѝ тогава на личен прессекретар на премиера, подаде разплакана оставка.

Джонсън се извини за видеото, но все още не е признал, че е имало парти, а назначи разследване. Опозицията му поиска оставката в парламента.

Някои смятат, че оповестяването на „План Б“ е просто за отвличане на вниманието от трудната ситуация, в която се намира Джонсън.
bnr.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!