Джонсън изтегля държавните служители и министрите от заседанията на ЕС

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
290

От 1 септември те ще участват само на избрани срещи

Снимка: БТА
Борис Джонсън ще изтегли британските държавни служители и министри от повечето срещи за вземане на решения в Европейския съюз (ЕС), предава Independent и уточнява, че това ще се случи през септември, докато страната се подготвя за настъпването на Brexit. От 1 септември британците ще участват само на заседания, от изхода на които Обединеното кралство има значителен национален интерес, като например сигурността.

Новината идва, след като лидерите в Блока решиха да отхвърлят искането на британския министър-председател за предоговаряне на споразумението по развода. По-рано председателят на Европейския съвет Доналд Туск каза, че изпратеното до него писмо от Борис Джонсън не съдържа „никакви реалистични алтернативи“ на спорния механизъм за ирландката граница. Германският канцлер Ангела Меркел, от своя страна, също подчерта че 27-те членки (без Великобритания) „ще останем единни и ще действаме заедно… не можем да отворим вече сключеното споразумение“.

Негативната реакция на ЕС провокира Джонсън да заяви, че ще „свали“ дипломатите в Брюксел и обеща подготовка за Brexit без сделка.

„Невероятно количество време и усилия се отделят само за срещи на ЕС“, коментира Стивън Баркли, държавен секретар по Brexit. По думите му, британските служители прекарват много часове в подготовка. Към този момент това явно е счетено за пропилян човешки ресурс. „Отсега нататък ще ходим само на срещи, които наистина имат значение“, каза още той, допълвайки: „Това ще даде време на министрите и техните служители да започнат подготовката за напускането ни на 31 октомври и да се възползват от предстоящите възможности“.

Лейбъристката Катрин Беърдър осъди решението на Джонсън за изтегляне на служителите от заседанията. Според нея това е безсмислен жест, движен от вътрешната политика, който „обезценява членството ни в ЕС не показва нищо друго освен презрение към влиянието ни в Брюксел и нашите съюзници“.
economic.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!