Джонсън: Британската здравна система може да бъде пренатоварена заради COVID-19

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
758

Премиерът на Обединеното кралство отново призова гражданите да си останат по домовете, за да предотвратят по-нататъшното разпространение на заразата

Снимка: Bloomberg

Британската национална здравна служба (NHS) може да бъде „пренатоварена“ заради коронавируса, подобно на италианската здравна система, само за две седмици, предупреди премиерът Борис Джонсън на фона на нарастващия брой смъртни случаи в кралството.
Броят на загиналите вследствие на заразата в Италия, най-тежко пострадалата страна в света в това отношение, доближи 5000 случая в събота, докато във Великобритания този показател достигна 233 случая.

В коментари за Sunday Telegraph и други медии, Джонсън отново призова британците да останат у дома, за да спрат разпространението на вируса.

„Броят е много голям и растежът продължава да се ускорява. Изоставаме само със седмици – две или три – от Италия “, посочи премиерът.

„Освен ако не действаме заедно, освен ако не положим героични и колективни национални усилия да забавим разпространението – тогава е твърде вероятно и собствената ни здравна система да бъде пренатоварена“, предупреди Джонсън.

Италия изпревари Китай като най-тежко засегнатата страна от силно заразния вирус в четвъртък. Италианското правителство разпореди всички предприятия да затворят до 3 април в последни отчаяни усилия за спиране на епидемията.

Последната седмица правителството на Борис Джонсън бързо засили мерките срещу вируса. Премиерът нареди да бъдат затворени училищата за повечето ученици, като тази мярка вече важи и за пъбовете и ресторантите. Той помоли хората да избягват ненужни социални контакти, така че отделенията за интензивно лечение в държавната здравна система в страната да се справят с епидемията.

В събота британската NHS сключи споразумение с независимия болничен сектор, като от следващата седмица на институцията се предоставя допълнителен брой вентилатори и хиляди допълнителни легла и медицински персонал.

Великобритания също така призова 1,5 милиона души, определени от NHS като високорискови, ако се заразят с коронавирус, да не напускат домовете си.

По статията работи: Аспарух Илиев
INVESTOR.BG

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!