Джеръми Корбин призова за въвеждане на максимална заплата във Великобритания Лидерът на британските опозиционни лейбъристи обаче не посочва конкретни стойности

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
286

Снимка: Архив Ройтерс
Лидерът на опозиционните лейбъристи във Великобритания Джеръми Корбин призова за въвеждането на максимална работна заплата, тъй като се опасява, че след Brexit Обединеното кралство ще се превърне в икономика с „ужасно неравенство“, която прилича на битак.
Корбин не посочи конкретни стойности, но заяви, че са необходими радикални действия за справяне с неравенството. „Честно казано, би ми се искало да има някакъв вид лимит на високите възнаграждения“, каза лидерът на лейбъристите пред Радио 4 на BBC.
На въпрос на какво ниво трябва да е този таван, той казва: „Не мога да посоча число, а и не искам на този етап. Опитвам се да кажа, че имаме най-лошите нива на равнопоставеност на доходите в сравнение с повечето страни от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР)“. „И става по-зле. А корпоративното облагане е част от проблема. Ако искаме да живеем в по-егалитарно общество и да финансираме публичните си услуги, не можем да продължаваме с най-големите нива на неравенство“, посочва още Корбин.
Лидерът на лейбъристите, който печели около 138 хил. паунда годишно, по-късно заяви пред Sky News, че очаква евентуалният таван на заплатите да е малко по-висок от тази сума.
„Смятам, че заплатите, които се плащат на някои футболисти, са просто нелепи, някои възнаграждения на високоплатени изпълнителни директори са крайно нелепи. Защо на някого ще му трябва да печели повече от 50 млн. паунда годишно?“, пита Корбин.
По думите му в крайна сметка данъкоплатците ще извлекат полза от създаването на работни места в резултат на по-ниските заплати по високите етажи на корпоративното управление.
По статията работиха: Радина Колева, редактор Десислава Попова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!