Дж. К. Роулинг и Ед Шийрън сред най-големите данъкоплатци в Обединеното Кралство заедно с руски милиардер

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
0
101

Според последната оценка на Sunday Times, известни личности като Дж. К. Роулинг, Ед Шийрън и руски милиардер се нареждат сред най-големите данъкоплатци в Обединеното Кралство. Списъкът, включващ 100 от най-големите приносители, подчертава техния колективен принос от 5,35 милиарда паунда към публичните финанси на Великобритания през миналата година.

Този задълбочен списък включва данъци, платени по различни финансови дейности, включително печалби от бизнес, продажби на акции, дивиденти, покупки на имоти и лични доходи. Отбелязва се, че две трети от изброените са платили по-малко данъци през 2023 година в сравнение с предходната.

На първо място е Алекс Герко, роден в Москва, финансов търговец и основател на фирмата за алгоритмична търговия XTX Markets. Герко, който се отказа от руското си гражданство и стана британски гражданин през 2016 година, е допринесъл с изумителните 664,5 милиона паунда в данъци за финансовата година 2023.

На второ място е бившият шеф на Формула 1 Бърни Екълстоун, който е платил 650 милиона паунда в данъци и глоби, за да избегне затвор. Денис Коутс, ръководител на хазартната фирма Bet365, следва близо на трето място.

В доклада се посочва също, че Акшата Мърти, съпруга на министър-председателя Риши Сунак, е платила приблизително 4,8 милиона паунда данъци, но не е достигнала минималния праг от 10 милиона паунда, за да влезе в списъка.

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!