Дрога! Рекорд по смъртни случаи заради наркотици във Великобритания

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
453

Числата продължават да нарастват в продължение на седем години въпреки големите усилия на властите да се справят с тази драматична ситуация

Снимка: БГНЕС/ЕРА
Англия, Уелс и Шотландия – последната от които е най-лошият пример в Европа в тази област – са регистрирали рекорден брой смъртни случаи от свръхдози наркотици миналата година, според официалната статистика, която се отнася до употребата на кокаин и опиати, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

През 2020 г. в Англия и Уелс са регистрирани 4561 смъртни случая от свръхдози, което е равно на 76,7 души на милион жители – ръст от 3,8 процента в сравнение с 2019 г. Отбелязани са невиждани стойности, откакто започнаха да се провеждат подобни проучванията през 1993 г., съобщи днес Националната статистическа служба (ONS).

Почти половината от тези смъртни случаи от свръхдози се дължат на употребата на определен опиат. Смъртните случаи от употребата на кокаин са скочили с 9,7 процента.
“Тази обща тенденция се дължи главно на смъртните случаи, свързани с опиати, но също така и на увеличаването на смъртните случаи, свързани с други вещества като кокаин”, обяснява статистическата служба.

Съществуват “видими” разлики между северната и южната част на Англия по отношение на смъртните случаи от злоупотреба с наркотици. Североизточната част на Англия, която е икономически по-изостанал регион, отбеляза най-голямото увеличение, докато Лондон регистрира най-ниски нива.

Запитана от АФП, Националната статистическа служба заяви, че е твърде рано да се оценява ефектът от повтарящите се миналогодишни локдауни във Великобритания върху тази тенденция.

Шотландия, която регистрира най-високи стойности на смъртните случаи от свръхдози в Европа, обяви миналата седмица, че е отчела повече от 1300 души, починали през 2020 г. след употреба на наркотици.

Тези числа продължават да нарастват в продължение на седем години въпреки големите усилия на шотландските власти да се справят с тази драматична ситуация.
fakti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!