Драмата в Сливен продължава

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
674

Вече близо 17 часа продължава заложническата драма в клона на „Инвестбанк" в Сливен.

Малко преди 16:00 часа вчера въоръжен с пистолет мъж влезе в банката и направи опит за обир. В този момент в трезора нямаше клиенти, а само служители.
При заплахата на въоръжения мъж охраната реагира и се опитва да го спре, в резултат на което един от гардовете беше прострелян. 42-годишният Станчо Станев бе опериран по-късно в МБАЛ „Д-р Иван Селимински”-Сливен.
„Операцията е успешна, но състоянието на пациента остава тежко. Ще бъде поставен на командно дишане”, съобщи изпълнителният директор на болницата д-р Васислав Петров.
По последна информация похитителят се е разкаял за стореното и се е отказал от искането си за пари. Няма и намерение да ранява последната държана в банката.
Късно снощи похитителят започна да освобождава пленниците си.
Първа беше освободена 32-годишната Радина Терзиева, работила като кредитен инспектор в банковия клон. Тя беше пусната, когато въоръженият пожела да му занесат цигари и безалкохолно.
По-късно, към 04:15 още две от служителките на „Инвестбанк”, държани като заложнички в офиса в Сливен, бяха освободени. На свобода бяха пуснати главната счетоводителка Ивелина Тенева и Мими Величкова, която работи като касиерка в банката. Малко след 7 часа от сградата беше изведен още един от намиращите се вътре. За момента не е ясно кой е той, но най-вероятно става въпрос за втория охранител –  Димитър Митков. След това похитителят освободи още една от държаните от него Ваня Димитрова и Светлана Атанасова.
Към 4 часа тази сутрин министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Сливен и лично пое ръководството на операцията по освобождаването на останалите държани в плен.
Похитителят е със стабилна психика, няма психически отклонения. Имал е трудна съдба, съобщават запознати. Осъзнава действията си и тежко приема факта, че е прострелял охранител. В резултат на преговори с психолози доста е смекчил позицията си.
От сигурен източник се знае, че се е държал добре със заложниците. В първите часове след инцидента ги е накарал да коленичат и легнат на пода на банката. Едно от исканията му е било да му бъде осигурена бронежилетка, най-вероятно за да си гарантира сигурността в първите минути след напускането на сградата.
В началото той използвал за посредник служителка на банката, но след това излязъл на няколко пъти сам и стрелял по полицейските коли.
Вътрешният министър Цветан Цветанов, който в момента е на посещение в Лондон, съобщи, че на два пъти е разговаряно с нападателя чрез посредник.
Районът около банковия офис продължава да е обграден от полицейски сили.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!