Днешните млади британци може никога да не притежават собствено жилище

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
530

Необходими са радикални реформи в сектора на наемите на частни жилища, показва анализ на британски институт
Снимка: Архив Ройтерс
Поколения млади хора във Великобритания може никога да не се сдобият със собствен дом и вместо това да живеят под наем през целия си живот. Това става ясно от изследване на института Resolution Foundation, според което до една трета от представителите на поколението Y (родените между 1980 и 2000 г. – бел. ред.) няма да притежава собствено жилище.
Според института са необходими радикални реформи в сектора на наемите на частни жилища, за да се отговори на търсенето, съобщава онлайн изданието propertywire.com.
Институтът предлага нови данъчни реформи, за да се предотврати собствеността на няколко жилища и да се подкрепи притежаването на дом от младежите наред с подкрепа за местните власти за осигуряване на по-достъпни жилища.
Resolution Foundation предупреждава също, че властите не могат да си позволят да пренебрегват лошото качество и несигурността в сектора на частните жилища под наем.
Наемите на частни жилища растат бързо в последните десетилетия. На 30-годишна възраст 40% от младежите от поколението Y живеят под наем, два пъти повече, отколкото представителите на поколението Х и четири пъти повече от бейби бумърите, когато са били на същата възраст. В същото време достъпът до общински жилища намалява точно толкова бързо, колкото и равнището на собственост на жилище.
С оглед подобряването на предлаганите жилища под наем Фондацията призовава за въвеждането на безсрочни договори за наем като единствена форма на договори в Англия и Уелс по примера на Шотландия. Такива договори са обичайна практика също в Германия, Холандия, Швеция и Швейцария.
Освен това според института трябва да се постигне правилен баланс между нуждите на наемателите и правата на собствениците. Той отбелязва, че собственик може да принуди наемател да напусне жилището, ако не плаща наема, не се грижи за имота или ако собственикът иска да продаде жилището или да заживее отново в него. Той обаче не може просто да прекрати договора за наем с кратко предизвестие без основателна причина.
Институтът предлага още създаването на нови съдилища по жилищните въпроси, които да разрешават бързо споровете между собственици и наематели.
„Жилищните проблеми във Великобритания се превърнаха в пълномащабна криза в последните десетилетия и младите хора поемат бремето, като отделят рекорден дял от доходите си за дома в замяна на живот в по-малко жилище под наем“, казва Линдзи Джъдж, старши анализатор в Resolution Foundation.
„Ако искаме да разрешим веднъж завинаги жилищната криза, трябва да подобрим условията за милионите семейства, живеещи в частни жилища под наем. Това означава да повишим жизнения стандарт и да намалим рисковете, свързани с наемането на жилище чрез реформиране на договорите за наем и стабилизиране на наемите“, допълва тя.
„За да бъде жилищната стратегия ефективна за хората на всички възрасти, тя трябва да включва комбинация от подкрепа за наемателите, купувачите на първо жилище и в крайна сметка равнище на жилищно строителство, което отговаря на нуждите на страната“, отбелязва Джъдж.
По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Веселина Василева
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!