Днес почитаме Св. Марина

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
4615

Днес прославяме Света великомъченица Марина. Девойката Марина била дъщеря на езически жрец. Баща й я възпитал в идолопоклоничество, но Бог я призовал при Себе Си.

По това време римското правителство жестоко преследвало християните, много от които се криели в пустините и планините.
Мнозина пък оставали в градовете и като вземали вид на просяци, стараели се да проповядват и разпространяват словото Божие.
От един такъв християнин 12-годишна Марина за пръв път чула за Господ Иисус Христос. Тя много искала да получи свето крещение, но поради гонението не е имало нито в града, нито в околностите свещеник, който да може да извърши това тайнство.
Въпреки това, тя продължила да изповядва Божието име. Пръв неин гонител станал самият неин баща. Той бил ревностен поклонник на идолите и когато узнал, че дъщеря му вярва в Христа, намразил я и започнал да се отнася с нея много жестоко.
Във всички епархии на Българската православна църква се отслужва празнична Света литургия. В Софийския храм “Света Марина” тя започва в 9:00 часа, с благословението на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим.

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!