Десетки военни от НАТО са ранени в Косово при тежки сблъсъци

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
94

41 войници от силите на КФОР, сред които 11 от Италия, са ранени при тежки сблъсъци с протестиращи сърби в Косово, предава италианската агенция АНСА. КФОР са ръководени от НАТО сили, разположени и отговорни за гарантирането на стабилността в Косово. Именно те са влезли в сблъсъци със сръбски протестиращи, които настояват за изтеглянето на етнически албански кметове.

Според други агенции ранените военни са поне 25. КФОР обяви, че няколко военнослужещи от италианския и унгарския контингент са станали мишена на непровокирани атаки и са били ранени, като раните им включват фрактури и изгаряния, дължащи се на експлозия на взривни устройства.
Италианският външен министър Анджело Таяни потвърди в Twitter, че сред ранените са 11 италиански войници от КФОР.

Сръбското издание Alo твърди, че военните на НАТО са използвали най-малко 1 хеликоптер HH-60M Black Hawk като линейка в опит да евакуират ранените в Звечан. Освен това в Косовска Митровица са забелязани няколко военни превозни средства на КФОР, които са извели ранени от района.

Групи от етнически сърби в Северно Косово стигнаха до сблъсъци с полицията, докато се опитваха да блокират входа на общински сгради, за да попречат на новоизбраните официални представители да влязат, предадоха местните медии, цитирани от БТА.

НАТО потвърди за ранените военни от КФОР и осъди “непровокираните атаки” срещу тях. „Призоваваме всички страни да се въздържат от действия, които допълнително подклаждат напрежението, и да участват в диалог. КФОР ще предприеме всички необходими действия за поддържане на безопасна среда и ще продължи да действа безпристрастно“, се казва в публикация на пресслужбата на Алианса.

Президентът на Сърбия Александър Вучич направи обръщение към гражданите относно ситуацията в Косово след драматичните събития в Звечан. По думите му през последните три дни ясно се вижда какво е било подготвено – всичко е било организирано от Албин Курти, който е искал да се стигне до конфликт между сърбите и НАТО, предава Kosovo Online.

“Въпреки че от месеци говорихме, че Албин Курти има само едно желание – да предизвика конфликти в Косово и Метохия, да доведе до кръвопролития в целия регион, малцина искаха да чуят истината, искаха да разберат същността на всичко, което се случва в Косово. През последните три дни дори слаб и политически неграмотен човек можеше да разбере какво му е подготвено днес”, подчерта президентът.

Вучич съобщи, че след конфликта със специалните части в Звечан 52 души са потърсили медицинска помощ, трима от които са тежко ранени, а най-тежко Драгиша Галяк, който е прострелян два пъти е в интензивно отделение. “Драгиша Галяк, 50-годишен портиер от Косовска Митровица, беше уцелен отзад с два куршума.” И в този момент започва отговорът на сърбите с камъни и по всякакви други начини”, каза Вучич в обръщението си към обществеността. “Вярваме, че ако няма усложнения, че той ще оцелее”, добави Вучич.

По думите му четирима сърби – Небойша Елезович, Радош Петрович, Сречко Виткович и Душан Обренович – са арестувани и че се водят преговори за освобождаването им.

Той съобщи, че вицепрезидентът на Сръбската листа Игор Симич е предупредил КФОР, че албанските специални сили са внесли оръжия и снайперисти в съоръженията, докато сърбите са оказали ненасилствена съпротива.

“Както можете да видите, има големи и сериозни последствия, за които Албин Курти е отговорен и виновен единствено. Предупредих за това снощи, преди пет дни, никой не искаше да чуе”, каза президентът.

Посланикът на САЩ Джеф Ховениър се срещна с президента на Косово Вьоса Османи, а след това заедно с посланиците на другите западни сили – Франция, Италия, Германия и Великобритания, проведе среща и с министър-председателя Албин Курти, като го призова да предприеме стъпки за деескалация на ситуацията и намаляване на напрежението. Посланиците предложиха новоизбраните кметове да работят в други сгради, а не от сградите на общините. “Мирният протест трябва да остане мирен”, заяви Ховениер, осъждайки насилието от страна на сърбите.

Посланикът на ЕС Томаш Шуньог пък осъди нападението над журналистическите коли, като заяви, че “на журналистите трябва да се позволи да извършват работата си, без да се страхуват за безопасността си”.

Руският външен министър Сергей Лавров определи ситуацията в Косово като “тревожна”, обвинявайки САЩ и НАТО, че претендират за доминиране в тази част на света. Голям “взрив” се задава в центъра на Европа, на самото място, където през 1999 г. НАТО извърши агресия срещу Югославия”, заяви той по време на пътуване в Найроби в Кения.
skandal.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!