Десетки арестувани след пропалестински демонстрации във Великобритания

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
49

протест Великобритания / БГНЕС

В Обединеното кралство десетки хиляди протестиращи се присъединиха към митинги и седящи стачки в десетки градове, за да призоват за прекратяване на израелските атаки в Газа. Имаше арестувани, предава БНР.

Лондонската полиция изчисли, че само в центъра на столицата е имало 30 000 души. Те изпълниха площад „Трафалгар“, като преди това спряха временно движението по “Oксфорд стрийт” със седящи протести. На желепътната гара в Единбург и лондонската „Чаринг крос“ хора седяха на пода, спирайки пътниците да хванат влаковете си. В Лондон 29 души бяха арестувани за различни закононарушения, включително подбуждане към расова омраза, антисемитски коментари, нападение над полицай, нарушаване на заповедта за разпръскване и като цяло за нарушаване на обществения ред. От коалицията „Спрете войната“, един от организаторите на протеста, казаха, че и утре ще има поредица от местни протести, организирани в квартали и градове в Обедиенното кралство, вместо масов митинг.

Хиляди се събраха на пропалестински митинг в Манчестър. По-рано в същия град групата „Северозападни приятели на Израел“ пък проведе бдение за заложниците, взети от „Хамас“ на 7 октомври. Други пропалестнски демонстрации се проведоха в Белфаст, Кардиф, Ливърпул и Лийдс, с акцент върху призивите за незабавно прекратяване на огъня. Британските власти изразиха опасения за следващия уикенд, когато се очакват нови пропалестински протести, защото тогава се отбелязва Денят на възпоменанието. На този ден обикновено хиляди военнослужещи и жени маршируват покрай военния мемориал на Уайтхол, докато висши политици и кралски особи полагат венци от макове в памет на загиналите.

Полицията вече планира мащабна операция по осигуряване на охраната на събитието.
dariknews.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!