Държавен сайт ще пуска реалните цени на храните

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
592

Всеки ден потребителите ще могат да се осведомяват за актуалните цени на основните храни по цялата верига производител – преработвател – търговец на специален интернет сайт, съобщи земеделският министър Мирослав Найденов.

Той присъства на откриването на международното ловно изложение “Венатория” 2011 в Мадрид, на което България е страна – партньор, информираха от пресцентъра на ведомството.

Страницата ще бъде на органа за наблюдение на цените на храните у нас, който се очаква да бъде създаден скоро. Според Найденов сайтът ще представлява своеобразна “виртуална борса за цените по веригата”. На него ще може да се види колко струва например един литър мляко, каква е себестойността за получаване на един килограм кашкавал и колко струва в крайните вериги. Крайните цени в различните търговски вериги на сайта ще са вариращите – от-до. На сайта на новата структура ще могат да се подават и потребителски сигнали.

Създаването на органа, който може да е комисия, звено или агенция към Министерски съвет, ще бъде разгледано на следващото заседание на правителството, каза още Найденов. Неговият гръбнак ще бъде МЗХ, защото във ведомството се работи със Системата за агропазарна информация. В структурата ще участват още НАП, Икономическа полиция, Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за защита на потребителите и др., защото е възможно някъде да има злоупотреби – да се укриват печалби и да се перат пари.

“Не мога да прогнозирам дали цените ще паднат от създаването на такъв орган, но при всички случаи е добре да знаем какво се случва”, коментира министърът. Той даде още един пример – с цената на вносните домати. Те се внасят на 5 ст. за кг., а после се продават за 5 лв. на пазара.
“Вносителите лъжат, защото не плащат митото и после ги продават на 5 лв.”, обясни Мирослав Найденов.

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!