Дали Гибралтар ще провали плановете на Тереза Мей за плавен Brexit?

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
146

Премиерът на Испания иска правителството му да дава съгласие за всяка преходна сделка, която засяга Гибралтар, което ще изисква отделно споразумение с Лондон
Премиерът на Великобритания Тереза Мей. Снимка: Архив Ройтерс
Тристагодишното споразумение между Великобритания и Испания за Гибралтар заплашва да провали плановете на премиера на Острова Тереза Май да помогне на бизнеса да се справи с Brexit, пише Bloomberg.
Британски представители се опасяват, че Испания ще наложи вето на преходната фаза на процеса по излизане на страната от Европейския съюз (ЕС) ако ако британският премиер откаже да договори отделна сделка с правителството в Мадрид за спорната територия.
Полуостровът е в британски ръце от 1713 г. насам, а Испания има претенции за 2,6 кв.км земя от общата площ на територията, която е почти 7 кв.км, посочва агенцията.
Увеличават се опасенията сред министрите в Лондон, че новата рамка за следващата фаза на преговорите за Brexit, която ЕС трябва да очертае днес, може да събуди претенции и аргументи. Това засилва натиска над Тереза Мей бързо да сключи сделка с преходни условия, за да гарантира на бизнеса в страната ѝ, че правилата за търговията няма да се променят внезапно в деня от 2019 г., когато Великобритания вече няма да е член на ЕС.
Мей иска съгласие за фазата на преход, за да се пренасочат преговорите към дългосрочното бъдещо търговско споразумение. Тя се надява, че двугодишен преходен период на стабилност след Brexit ще помогне на бизнеса да се реши да остана в страната.
Миналата седмица испанският премиер Мариано Рахой предложи на правителството му да даде изричното си съгласие за всяка преходна сделка, която засяга Гибралтар. Мярката ще изисква отделни преговори между Лондон и Мадрид.
Според Financial Times такова отделно споразумение се одобрява и ЕС. Изданието се позовава на документи на блока, с които разполага.
Длъжностно лице от британския кабинет, пожелало анонимност, посочва, че британските отвъдморски територии трябва да бъдат включени в насоките на ЕС за договаряне на общ преходен период. Да се ​​направи нещо друго би било в противоречие със собствената позиция на ЕС, допълва източникът на Bloomberg.

По статията работи: Миглена Иванова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!