Да очакваме ли Федкойн?

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
41

С нарастващите амбиции на частния сектор за създаване на крипровалути засилва важността на дебата в държавните институции

Снимка: gettyimages

Федералният резерв на САЩ разглежда широк спектър от въпроси около дигиталните плащания и валути, включително политически и правни казуси около потенциално издаване на собствена цифрова валута, заяви членът на управителния борд Лаел Брайнард, цитирана от Ройтерс.

„Чрез трансформирането на плащанията дигитализацията има потенциал да осигури по-голяма стойност и удобство на по-ниска цена“, казва Брайнард по време на конференция за плащанията в Университета за бизнес в Станфорд.

„Но има рискове“, каза Брайнард, позовавайки се на своите собствени притеснения и тези на други централни банкери за нарастването на частните цифрови платежни системи и валути, включително проекта за дигитална валута на Facebook Libra.

„Някои от новите играчи са извън регулаторните гаранции на финансовата система и новите им валути биха могли да създадат предизвикателства в области като незаконно финансиране, неприкосновеност на личния живот и финансова стабилност“, каза тя.

Централните банки в световен мащаб обсъждат как да управляват технологията за цифрово финансиране и блокчейн системите, които предоставят почти моментални разплащания.
Фед разработва своя собствена денонощна услуга за плащания в реално време и сетълмент.

Но централната банка на САЩ също така „провежда изследвания и експерименти, свързани с блокчейн технологиите и децентрализираните записи, както и потенциалът за употребата на цифрова валута на централната банка (CBDC – central bank digital currency)“, каза Брайнард.

Десетки централни банки в световен мащаб също се занимават с подобни дейности, показа неотдавнашно международно проучване, като Китайската народна банка е напреднала най-много в плановете си за издаване на цифрова валута.

Само преди по-малко от две години Брайнард заяви на конференция в Сан Франциско, че „няма належаща нужда“ от такава валута.

Но това беше преди широкото разпространение на амбициите на Facebook във връзка с дигиталните пари. Служители на Фед, включително Брайнард, изразиха опасения относно заплахите за защитата на личните данни, които биха могли да бъдат създадени от валута. Ако плановете за Либрата бъдат осъществени, тя влезе в употреба за една трета от населението на света, които имат акаунти във Facebook.

На конференцията в сряда, Брайнард заяви, че проектът на Facebook „създава неотложност“ за разговора около цифровите валути.

Според Байнард въпросите, които се нуждаят от допълнително проучване в САЩ, включват дали цифровата валута би направила платежната система по-безопасна или опростена и дали криптовалутата може да представлява риск за финансовата стабилност, включително рисковете за банковите операции, ако парите могат много лесно да бъдат обърнати в цифровата валута на централната банка.

Друг ключов въпрос е защитата от фалшифициране на пари, когато цифровата момента се превърне в официално платежно средство

„В Съединените щати, както и в другите големи икономики, публичният сектор трябва активно да се ангажира с частния сектор и изследователската общност, за да прецени дали трябва да се установят нови защитни ограждения, дали трябва да се преработват съществуващите регулаторни рамки и дали наистина цифровите валути ще осигурят важни ползи“, каза Брайнард.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!