Чешки милиардер Даниел Кретински ще купи собственика на Royal Mail за £5.2 млрд

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
78

Бордът на International Distribution Services препоръча офертата на най-големия си акционер.

Чешкият милиардер Даниел Кретински се съгласи да купи собственика на Royal Mail в сделка на стойност £5.2 млрд., като обеща да възроди състоянието на групата извън светлината на публичните пазари.

Групата на Кретински, EP Group, ще плати 370 пенса на акция за International Distribution Services (IDS), лондонската компания, която притежава Royal Mail. Заедно с дълговете на IDS, стойността на сделката е £5.2 млрд.

EP Group и IDS преговарят няколко седмици за сделката за една от най-известните компании в Обединеното кралство, която след приватизацията си се сблъска със стачки и задължението да доставя писма на фиксирана цена в цялата страна.

Сделката ще бъде разгледана от регулаторите и може да предизвика допълнително напрежение с пощенските работници по време на изборна кампания.

Кретински вече притежава 27.5% от акциите на IDS. Той също така има дялове в веригата супермаркети J Sainsbury и футболната клуб West Ham United.

Обявявайки транзакцията, EP Group направи обещания за запазване на нивата на услугите и поддържане на централата на компанията в Обединеното кралство.

Кретински заяви, че „пазарът на IDS се развива бързо и компанията трябва да ускори трансформацията и инвестициите в модернизация, за да поддържа конкурентоспособността си“.

Офертата на EP Group идва след години на загуби и неуспехи да постигне целите си, като акциите на IDS паднаха от над 550 пенса през 2018 г. до само 213 пенса преди първата оферта на EP Group през април.

Ако сделката получи одобрение, собствеността на Кретински може да има широко въздействие върху бизнеса и хората в Обединеното кралство, които зависят от неговите услуги.

Кретински търси контрол върху 508-годишната пощенска група след период на напрегнати отношения между управлението и пощенските работници, които стачкуваха 18 дни през 2022 г. срещу плановете за промени в работните практики.

Освен Royal Mail, IDS притежава и бързо растящия бизнес за колети GLS в Нидерландия. Офертата включва ограничения за разделяне на GLS от IDS за пет години.

Председателят на IDS, Кийт Уилямс, заяви, че офертата от EP е „справедлива и разумна, като позволява на инвеститорите да реализират стойност при значителна премия“.

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!