Челен сблъсък в парламента за главния прокурор

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
106

 
Нов челен сблъсък в парламента заради главния прокурор. Народното събрание ще продължи с обсъждането на първо четене на промените в Наказателно-процесуалния кодекс.

Разискванията бяха прекъснати и заседанието беше закрито. Днес те трябва да продължат.

В програмата на парламента са окончателните промени в Кодекса на труда и в закона за пътищата. Днес не е предвиден редовен парламентарен контрол.

Отделните законопроекти за изменения на Наказателно-процесуалния кодекс, внесени от Министерски съвет, “Продължаваме промяната”, “Демократична България”, “Възраждане”, целят постигане на бърз и справедлив наказателен процес и засилена защита на пострадалите от престъпления и ключовото – въвеждане на механизъм за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор и неговите заместници.

Механизмът, който предлага правосъдното министерство, предвижда “възможност ad hoc прокурорът, който е висш съдия и ще работи като прокурор до приключване на разследването, да внесе такова искане в Пленума на Висшия съдебен съвет, който с 13 гласа мнозинство да може да вземе решение, евентуално, ако наистина има достатъчно доказателства, за временно отстраняване на главния прокурор”, поясни пред депутатите при представяне на законопроекта заместник-правосъдният министър Емил Дечев.

И още, промените предвиждат обвинител номер 1 да бъде освобождаван предсрочно и временно отстраняван не със 17, а с 13 гласа от Пленума на Висшия съдебен съвет.

Депутатите ще обсъдят окончателно и промените в Кодекса на труда, с които се определя размерът на брутната минимална работна заплата за догодина. В социалната комисия се обединиха около предложението на ГЕРБ, с което брутната минимална заплата за страната за следващата календарна година да се определя до 1 септември на текущата година в размер на 50 на сто от средната брутна работна заплата за предходната година.

Депутатите ще обсъдят на второ четене и промени в закона за пътищата. Част от предложенията предвиждат със задна дата от 31 януари 2019 година да влезе в сила законово изменение, с което при липса на винетка шофьорите да бъдат глобявани най-много три пъти на година.

standartnews.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!