Брюксел препоръчва връщане към „неограниченото“ движение в ЕС

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
391

В туристическия сектор на ЕС тази година ще бъдат загубени поне 6,4 милиона работни места

Снимка: Bloomberg L.P.

Вътрешните граници на Европейския съюз трябва бързо да се отворят на фона на увеличаващите се свидетелства, че предаването на новия коронавирус се забавя все повече. Препоръката е за завръщане към „неограничено движение“ в рамките на съюза, но с предупреждение, че забраните може да се върнат, ако ситуацията с пандемията се влоши. Това е една от препоръките, които представи днес Европейската комисия.
Препоръките се отправят в самото начало на туристически сезон, оценяван в ЕС на 150 млрд. евро, който тази година е застрашен от пълен провал, ако не се либерализира по някакъв начин придвижването поне между страните членки.

Свободното движение и трансграничните пътувания са ключови за туризма. Тъй като държавите членки успяват да намалят разпространението на вируса, ограниченията на свободното движение трябва да бъдат заменени с по-целенасочени мерки. Ако общото премахване на ограниченията не е оправдано от здравна гледна точка, ЕК предлага поетапен и координиран подход, който започва с премахване на ограниченията между райони или държави членки с достатъчно сходни епидемиологични ситуации. Подходът следва да бъде гъвкав, включително да съдържа възможността за въвеждане на определени мерки, ако епидемиологичната ситуация изисква. Държавите членки следва да действат въз основа на следните 3 критерия:

– епидемиологичен, по-специално съсредоточаване върху областите, където ситуацията се подобрява, въз основа на насоки от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) и използване на регионалната карта, разработена от ECDC;

– способността да се прилагат ограничителни мерки по време на цялото пътуване, включително на граничните пунктове, включително допълнителни предпазни мерки и мерки, при които физическото разстояние може да бъде трудно да се осигури

– икономически и социални съображения, като първоначално се дава приоритет на трансграничното движение в ключови области на дейност.

Европейците трябва да могат безопасно да отсядат в хотели, да посещават ресторанти или плажове, но докато няма ваксина, трябва да има нагласата, че при поява на много нови случаи ограниченията бързо ще се върнат.

ЕК препоръчва ползване на приложения за мобилни устройства, с които да се проследяват контактите на хората (включително на територията на други страни). Те обаче трябва да бъдат използвани единствено на доброволна основа; не бива допускането до транспортни средства да става при условие, че пътникът показва инсталирана подобна програма. За влаковете се препоръчва спазване на социална дистанция чрез повече вагони и учестен график; във влаковете и на жп гарите маските трябва да са задължителни; по възможност вратите да се отварят автоматично, а не ръчно, трябва да има дезинфектанти и да се избягва пътуване в пиковите часове. Круизните кораби ще спазват същите правила, като броят на пасажерите трябва да бъде намален и на борда да има помещения, които да действат като изолатори при съмнения за поява на заразен пътник.

Позицията на ЕК има само препоръчителен характер, а крайните решения са на националните правителства.

Комисията изчислява, че в туристическия сектор на ЕС тази година ще бъдат загубени поне 6,4 милиона работни места. През първото тримесечие загубите в оборота вече са в рамките на 80 до 90 процента, припомня Ройтерс.

Междувременно Германия разхлабва от събота контрола по германските граници, предава DPA, като цитира източници от кабинета в Берлин след днешното заседание. Предстои пълно отпадане на граничния контрол, наложен заради пандемията, на 15 юни. По-късно вътрешният министър Хорст Зеехофер сам потвърди новината на телевизия NTV. Решението се отнася за Франция, Австрия и Швейцария. Пътуването няма да е напълно свободно, но ще се отворят възможно най-много гранични пунктове. От 15 юни Германия ще настоява за напълно свободно пътуване в ЕС, каза министърът.

Германците обаче трябва да се въздържат от почивки в чужбина още известно време, каза Зеехофер и предупреди, че при рязко увеличаване на новите случаи ще има повторно въвеждане на ограничения.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!