Брюксел не е готов да ни компенсира 100 % за шапа

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
550

От Еврокомисията опровергаха увереността на земеделския ни министър, че Брюксел ще обезщети на 100 процента загубите около шапната епидемия у нас.

В съобщение на пресцентър на представителството на ЕК у нас се посочва, че ЕС е готов да помогне и финансово, като законодателството на съюза предвижда покриване на 60% от разходите за компенсиране на фермерите и някои други разходи.
В пресматериала не се споменава за опцията 100 процента обезщетяване.
Съобщава се за проведения телефонен разговор между министър Найденов и еврокомисаря Дали.
По думите на комисаря от съществено значение е България да държи Комисията непрекъснато информирана за ситуацията с цел да се предотврати прекомерна реакция от трети страни.
Комисията потвърждава, че смята да изпрати в България, в близките дни, експерти от ветеринарния екип за извънредни ситуации на Общността, които да окажат помощ на българските власти. Комисията е готова да сътрудничи и по други начини, ако е необходимо.
ЕС разполага с ваксина за спешно ваксиниране, ако в близките дни и седмици такова ваксиниране се сметне за уместно от България.
В началото на февруари в Будапеща ще се проведе тристранна среща (България +Гърция + Турция + Европейската комисия) в рамките на среща на специализираната комисия за контрол на болестта шап (комисия, чийто секретариат се ръководи от Организацията за прехрана и земеделие на ООН (ФАО) и която се подкрепя финансово от Европейската комисията и държавите-членки на ЕС), където ситуацията ще бъде обсъдена отново.

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!