Броят на заразените на Острова намалява за пети ден по ред

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
226

Страната се насочва към етапа след пандемията

 

Снимка: БГНЕС

Броят на заразените във Великобритания намалява за 5 ден по ред, данните показват, че инфекциите са започнали да спадат в някои райони извън столицата, което показва, че Омикрон вероятно достига връхната си точка в страната. Британският образователен министър е заявил, че страната вече се насочва към етапа след пандемията, в който вирусът става ендемичен, докато властите разработват план да живеят с Covid-19, предава Bloomberg.

Образователният министър Надим Захауи стана първият член на кабинета, който подкрепи идеята периодът на изолация за заразени с вируса да бъде намалена от 7 на 5 дни. В неделя, тя е заявила пред BBC, че редовното тестване, ваксините, подсилващите дози и антивирусните препарати ще бъдат основни елементи в усилията на страната да се върне към нормалния живот.

Той е казал, че се надява Обединеното кралство да бъде „една от първите големи икономики, които да демонстрира на света как да премине от пандемична на еднемична фаза и да се научи да живее с вируса, независимо дали той ще продължи да съществува 5,6,7 или 10 години, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Захауи смята, че ако бъде одобрено от научните съветници на правителството, предложението за намаляване на изолацията ще реши донякъде проблема с недостига на персонал, особено в училищата, където на определени места липсват до 40% от служителите. Общия процент отсъстващи в страната е около 8,5% и в последно време се е увеличил съвсем малко, но според Захауи това неминуемо ще се случи през следващите 2-3 седмици.

Бившият министър по ваксините е заявил, че правителството прави всичко възможно, за да се увери, че училищата могат да останат отворени и че важни изпити, включително за кандидатстване в университети или гимназии, могат да се проведат. Един от начините за това е ускоряване на ваксинационната кампания и увеличаване броя налични бързи антигенни тестове.

Близо 60% от британския парламент включително финансовия министър Риши Сунак подкрепя скъсяването на срока за изолация, заради икономическите ползи от него.

Захауи е отрекъл, че премиерът Борис Джонсън смята да обяви планове за ограничаване на разпространението на безплатни антигенни тестове само за високорискови заведения, като училища и болници поради опасения свързани с цената. Анализ на вестник Sunday Times сочи, че за тях вече са били платени 6 милиарда лири.

По публикацията работи: Анисия Иванова
dnes.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!