Британците затягат през ноември коланите си най-силно от година

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
97

Общите разходи на дребно са се увеличили едва с 0,5% през ноември на годишна база
Снимка: Архив Ройтерс

Потребителските разходи на британците са се увеличили миналия месец с най-бавния си темп от над година, без да се включват изкривяванията около Великден, а онлайн продажбите от Черния петък не са успели да компенсират липсата на доверие за икономиката преди Brexit, показаха данни от индустрията във вторник.

Общите разходи на дребно са се увеличили с 0,5% през ноември спрямо същия месец на миналата година, остро забавяйки се след ръст от 1,3% през октомври, заяви Британският консорциум за търговията на дребно, цитиран от Ройтерс.
„Слабото потребителско търсене и залиняващото доверие означава, че търговците на дребно са доста изнервени преди Коледа“, коментира главният изпълнителен директор на консорциума Хелън Дикинсън.

„Условията в индустрията са особено трудни от референдума за излизане от ЕС през 2016 г. и сегашната несигурност само засилва предизвикателствата“.

В същото време компанията за картови разплащания Barclaycard съобщи, че по-широкият ѝ показател за потребителските разходи се е увеличил с 3,3% миналия месец, което е най-слабият растеж от март насам.

„Явно потребителите тепърва ще правят коледни покупки за приятелите, семейството и половинките си – въпреки че много търговци на дребно предложиха отстъпки за Черния петък в опит да засилят продажбите“, коментира директорът на Barclaycard Есме Харууд.

Подобно на британската икономиката като цяло, разходите на потребителите са се забавили от вота за Brexit през 2016 г. Липсата на яснота за това как Великобритания ще напусне ЕС след по-малко от 4 месеца натежава върху доверието.

Студеното време миналия месец не е било достатъчно, за да привлече потребителите към зимните дрехи из магазините – разходите за дрехи са се свили с 2,9%, което е най-големият спад от октомври 2017 г., посочва Barclaycard.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Бойчо Попов
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!