Британското правителство все още се надява на пробив по Brexit през уикенда

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
64

Разговорите, ръководени тази седмица от британския главен прокурор Джефри Кокс, не доведоха до споразумение
Снимка: Архив Ройтерс

Британското правителство все още се надява, че може да постигне пробив по Brexit с Европейския съюз този уикенд преди ключовия вот в парламента за сделката на премиера Тереза Мей идната седмица, заяви външният министър Джереми Хънт, цитиран от Ройтерс.

Само 22 дни преди Великобритания да напусне Европейския съюз силно разделеният британски парламент все още не е одобрил споразумението на Мей, което породи съмнения и засили несигурността около Brexit, най-голямата промяна в политиката на страната в последните повече от 40 години.

Мей не може да убеди ЕС да се съгласи с промени в т. нар. ирландски предпазен механизъм, целящ да предотврати твърда граница между британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия, която е член на съюза.

Разговорите тази седмица, водени от британския главен прокурор Джефри Кокс, не доведоха до споразумение, като официални представители на Брюксел разкритикуваха предложенията на Великобритания и поискаха от представителя на Мей да ги преработи и да се върне в петък.
Източник на британското правителство заяви, че ЕС не показва никакви признаци на напредък в разговорите и няма големи надежди, че нещо може да се промени в идните 48 часа, което подлага под съмнение възможността Мей да спечели подкрепа за сделката си по време на голямото гласуване във вторник.

Но Хънт заяви, че има пълна яснота за двете страни какво е необходимо за прокарване на споразумение през парламента и той има надежда за постигане на напредък.

„Водят се изтощителни разговори от двете страни в опит за намиране на начин за постигане на решение“, каза Хънт пред репортери след реч в Шотландия, посветена на кибер атаките.
„И двете страни искат да намерят начин за излизане от ситуацията и се надяваме успехът да се случи този уикенд, навреме за гласуването“, допълни той.
Пробив през уикенда ще даде достатъчно време на Мей да внесе отново сделката си в парламента преди гласуването във вторник. Тя се надява този път да избегне съкрушителното поражение, което й нанесоха депутатите през януари.
Времето е от съществено значение, като много компании са все по-притеснени от риска за хаотичен Brexit, който според тях може да засегне тежко петата по големина икономика в света.

Кокс беше натоварен от Мей да продължи разговорите с ЕС за издействане на необходимите промени за прокарване на споразумението за раздяла през парламента.

Той обаче се завърна в Лондон с празни ръце, след като официални представители на ЕС отхвърлиха предложението му арбитражен панел да разреши споровете при отклонение от споразумението за предпазния механизъм, заявиха дипломати.

Привържениците на напускането се опасяват, че предпазният механизъм е капан за оставане на Великобритания в сферата на ЕС дори след Brexit. Официални представители на Брюксел опровергават това твърдение, като заявяват, че предпазният механизъм може да бъде само временен, ако изобщо се стигне до използването му, което е малко вероятен сценарий.

„Ние не харесваме предпазния механизъм. Не искаме да се стига до задействането му, не желаем да оставаме в предпазния механизъм. Съгласни сме, че той трябва да е временен и да се използва само в краен случай“, заяви френският министър по европейските въпроси Натали Лоазо пред радио ВВС.

Според нея в разговорите за предпазния механизъм липсвали точни предложения, но Кокс опроверга това обвинение, като заяви, че двете страни обсъждали „подробни, последователни и внимателни предложения“.

Ако Мей изгуби гласуването във вторник, Великобритания вероятно ще трябва да отложи излизането си от ЕС, заяви финансовият министър Филип Хамънд, като омаловажи риска страната да излезе от съюза без споразумение.

„Парламентът ще гласува да не напускаме Европейския съюз без сделка. Имам висока степен на увереност в това“, посочи Хамънд.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!