Британското правителство изгуби битката за Brexit пред Върховния съд

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
7595

Съдът отсъди, че решението за излизането на Великобритания от ЕС трябва да бъде подложено на гласуване в парламента
Снимка: архив Ройтерс
Върховният съд на Великобритания потвърди отсъждането на Висшия съд на Лондон, че правителството трябва да подложи на гласуване в парламента решението за излизане на Великобритания от Европейския съюз, преди официално да бъде стартиран процесът по Brexit.
С 8 гласа “за” срещу три “против” съдът е взел решението, че правителството не може да задейства Член 50 от Лисабонския договор, без да има одобрението на парламента за това.
Председателят на Върховния съд лорд Нюбергер заяви, че “правителството като цяло има прерогативна власт да променя договори, но не може да го прави, ако това ще се отрази върху правата на хората”.
Той допълни, че излизането от Европейския съюз ще доведе до фундаментална промяна, прекъсвайки източника на правото на ЕС и отразявайки се върху правата на гражданите.
Нюбергер обяви още, че съдиите единодушни са решили, че правителството на Обединеното кралство няма нужда да се консултира с регионалните правителства, преди да стартира Член 50, като това решение се отнася за правителствата на Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.
Извън съда главният прукорор Джереми Райт благодари на съдиите за решението им, съобщава Guardian. Той заяви, че със сигурност е “разочарован”, но че “имаме добрия късмет да живеем в страна, където всички трябва да се подчиняват на закона. Затова, разбира се, и правителството ще се съобрази”.
В началото на ноември Висшият съд на Лондон отсъди, че решението за стартиране на процеса по Brexit трябва да се с гласува от парламента.
“Ако бъде стартиран Член 50, това неизбежно ще доведе до промяна на вътрешните закони”, каза тогава съдия Джон Томас, представяйки решението на съда.
Министър-председателят Тереза Мей заяви, че ще активира Член 50, официално уведомявайки ЕС за намерението на Великобритания да напусне, до края на март 2017 г. На референдума през юни британците гласуваха с 51,9% в подкрепа на Brexit.
Останалите 27 страни членки на ЕС заявиха, че преговорите около условията за излизането на Великобритания, които ще се проточат две години, няма да започнат, преди да бъде активиран Член 50.
По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!