Британското министерство на финансите призова за плавен Brexit

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
175

Поводът за подновения призив станаха понижените икономически прогнози на МВФ
Снимка: Архив Ройтерс
На фона на понижените от страна на Международния валутен фонд прогнози за икономическия ръст на Великобритания за пореден път финансовото министерство призова за плавно излизане на страната от Европейския съюз. Понижението е най-голямото сред това на богатите държави, съобщава Ройтерс.
За тази година МВФ очаква икономиката на Обединеното кралство да нарасне с 1,7%, а през април тези очаквания възлизаха на 2%. Все пак актуализираната стойност е по-голяма от прогнозите за ръста във Франция, Италия и Япония, посочва МВФ.
От фонда обясняват, че понижените прогнози отразяват по-слабия от очакваното ръст в началото на тази година.
Министърът на финансите Филип Хамънд подчерта необходимостта от преходна сделка, която да облекчи Обединенеото кралство при излизането на страната от съюза. Коментарите му в подкрепа на т.нар. мек Brexit не се харесаха на някои от поддръжниците на излизането от ЕС.
Говорител на Хамънд заяви, че понижената прогноза на МВФ напомня, че е необходимо колкото се може по-голямо облекчение при Brexit. “Прогнозата подчертава точно това – че плановете ни да повишим производителността на труда и да гарантираме възможно най-добра сделка с ЕС, са жизнено важни”, каза говорителят.
През април фондът повиши прогнозите си за Великобритания, след като преди това икономиката на Острова се представи по-добре от очакваното и изглежда удържа първоначалния шок след референдума за Brexit през юни миналата година.
През първото тримесечие на тази година обаче британската икономика нарасна с едва 0,2% на тримесечна база, тъй като потребителите свиха разходите заради ускоряващата се инфлация, която пък беше причинена от срива в паунда.
Очакванията за второто тримесечие са за ръст от 0,3% на тримесечна база, показва проучването на Ройтерс сред икономисти. Предварителните данни за БВП ще бъдат публикувани в сряда.
МВФ запазва прогнозата си за Великобритания за 2018 г., като фондът очаква тогава икономическият ръст да се забави до 1,5%.
„В крайна сметка последиците от Brexit върху Обединеното кралство остават неясни“, посочва Морис Обстфелд, главен икономист в МВФ.
По статията работиха: Радина Колева, редактор Бойчо Попов
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!