Британският жилищен пазар страда от слабото търсене

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
159

Цените на жилищата в страната остават без промяна за втори пореден месец през март
Снимка: Архив Ройтерс
Британският имотен пазар отслабва заради липсата на търсене, като цените на жилищата остават без промяна за втори пореден месец през март, предава Bloomberg.
Кралският институт на лицензираните консултанти в областта на недвижимите имоти (RICS) съобщи, че индексът му за цените в страната като цяло остава на нула, като спадовете в Лондон и югоизточната част на страната са били компенсирани от ръстове в Ийст Мидлендс, Северна Ирландия и Уелс.
Годините на силен ръст на цените ограничиха достъпността на жилищата в Лондон, където търсенето от купувачите е продължило да намалява през март. Пазарът на имоти в британската столица е засегнат и от данъчните промени и решението на страната за напускане на ЕС. Брокерите по недвижими имоти съобщават за увеличаване на броя на жилищата, оттегляни от пазара.
„Гербовият налог и Brexit нарушиха гладкото функциониране на лондонския пазар. Едва когато мащабът на произтичащите от това вреди за икономиката бъде осъзнат правилно, нещата ще могат да се променят към по-добро“, казва Тоби Уитом от имотната агенция Jackson Stops.
На национално равнище новите запитвания от купувачи са намалели за 12-и пореден месец, отразявайки притесненията за достъпността и липсата на нови имоти, достигащи до пазара, отбелязва RICS. Броят на жилищата, обявени за продажба, продължават да намаляват и средният запас остава близо до рекордно дъно.
Данните „не са особено обнадеждаващи, че спадът на жилищния пазар ще спре скоро. Наред с последиците за самия пазар, това може да повлияе на икономиката като цяло, допринасяйки за забавяне на разходите на домакинствата“, коментира Саймън Рубинсон, главен икономист на RICS.
Това ще засили натиска върху британския бизнес, който имаше слабо първо тримесечие, тъй като вътрешни фактори натежаха върху икономиката, показва допитване на Британската търговска камара. Въпреки силния износ доминиращият сектор на услугите отслабва, като индустриите, ориентирани към потребителите, са били най-тежко засегнати.
„Растежът на британската икономика се дължи главно на силната глобална среда за търговия, а не толкова на вътрешното търсене“, казва Адам Маршал, генерален директор на Британската търговска камара.
Слабият имотен пазар показва, че тласъкът от намаляването на гербовия налог за купувачите на първо жилище през ноември е бил надминат от по-високите разходи за обслужване на кредитите. Очаква се Английската централна банка (АЦБ) да увеличи основния си лихвен процент още идния месец.
По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова
INVESTOR.BG


Warning: A non-numeric value encountered in /homepages/26/d574630909/htdocs/budilnik_wp/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353