Британският парламент ще гласува „план Б“ на Мей за Brexit в края на месеца

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
225

Обсъждането и вотът ще се проведат на 29 януари, като все още не е ясно дали ще има и нов вот върху сделката с Брюксел
Снимка: Ройтерс

Британският парламент ще обсъди и гласува „план Б“ на премиера Тереза Мей за излизането на Великобритания от състава на Европейския съюз на 29 януари. Това съобщи лидерът на Камарата на общините Андреа Лийдсъм, цитирана от Ройтерс.

След като споразумението на Мей с Брюксел беше отхвърлено от парламента по-рано тази седмица, Лийдсъм заяви, че премиерът планира да направи официално предложение и изявление за следващите си стъпки в понеделник.
„Целодневен дебат върху предложението ще се проведе във вторник, 29 януари“, каза Лийдсъм пред парламента.

Междувременно се появиха съобщения, че е възможно премиерът да насрочи дата за повторно гласуване в британския парламент на своята сделка с Брюксел, но все още няма официално потвърждение за това.

В същото време по-рано френският премиер Едуар Филип съобщи, че кабинетът задейства плана на страната за подготовка за Brexit без споразумение, съобщава БТА.

Френското правителство е предвидило законодателни и юридически мерки, чрез които да се избегне прекъсването на права, като също така се предоставя защита на правата на френските граждани и предприятия в чужбина.

„Сигурно е, че сценарият на Brexit без сделка е все повече и повече вероятен. По тази причина… реших да стартирам плана за Brexit без споразумение“, посочи Филип, цитиран от Ройтерс.

Планът предвижда по-специално 50 милиона евро инвестиции за подпомагане на френските летища и пристанища за справяне с последиците от евентуален хаотичен Brexit.

„Правителството носи отговорност страната ни да е готова, интересите на гражданите ни да бъдат опазени и защитени”, заяви министър-председателят.

След като планът бе одобрен вчера от Националното събрание, днес предстои окончателно да бъде приет и от Сената. Френските власти проучват и план за подпомагане на риболова – сектор, който може да се окаже твърде уязвим при Brexit без споразумение.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!