Британският парламент ще блокира Brexit без споразумение с ЕС, заяви опозицията

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
1099

Преговорите между правителството на Тереза Мей и ЕС буксуват по въпроса за размера на „сметката по развода“ и по бъдещите отношения

Британският парламент ще блокира излизането на Великобритания от Европейския съюз без постигнато споразумение между Лондон и Брюксел, заяви отговарящият за финансовата политика на опозиционната Лейбъристка партия Джон Макдонъл, цитиран от Ройтерс.
В момента преговорите между правителството на Тереза Мей и ЕС буксуват по въпроса за размера на „сметката по развода“, която да плати Великобритания, и по бъдещите отношения. Това поражда възможността Великобритания да напусне преговорите без сключено споразумение.
Джон Макдонъл, който е сред най-близките съюзници на лидера на лейбъристите Джереми Корбин, обаче заяви, че според него има достатъчно подкрепа в парламента за блокиране на такава възможност.
„Не мисля, че това е реалистичен вариант, няма да се случи. Не мисля, че има мнозинство за напускане без сделка“, каза той за BBC.
В момента британският парламент няма правомощие да блокира решение на правителството за Brexit без споразумение. Кабинетът обеща да даде на парламента възможност да гласува дали да приеме договорено окончателно споразумение, но това не дава възможност за блокиране на напускане без споразумение, отбелязва Ройтерс.
Макдонъл обаче заяви, че според него има достатъчно подкрепа в парламента, където Мей няма абсолютно мнозинство, да се приеме законово изменение, което да включва такова правомощие.
Британският транспортен министър Крис Грейлинг заяви за BBC, че не очаква Великобритания да напусне ЕС без споразумение.
Той добави, че според него няма опасност Brexit да спре някои авиокомпании от изпълняване на полети до и от Великобритания. Грейлинг изрази убеденост, че страната му ще остане член на Европейската агенция за авиационна безопасност.
(БТА)
По статията работи: Десислава Попова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!