Британският парламент прие закона, забраняващ Brexit без сделка

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
1069

Законът фактически преобръща нормалния ред, по който парламентът обсъжда и приема законопроектите, предложени от правителството
Снимка: Архив Ройтерс

Британският парламент прие късно в понеделник закон, целящ да принуди правителството да поиска от лидерите на Европейския съюз нова отсрочка за излизането на Великобритания от блока, за да се избегне развод без споразумение на 12 април, съобщиха световните информационни агенции, цитирани от БТА.

Законът беше одобрен от Камарата на лордовете и Камарата на общините.

Във вторник депутатите ще обсъдят с колко да бъде удължен срокът на напускане на ЕС. Премиерът Тереза Мей вече обяви, че ще поиска Brexit да бъде отложен до 30 юни.

Правителството е против приетия снощи законопроект, тъй като той може да ограничи неговото поле за действие в преговорите с лидерите от ЕС, отбелязва АФП. Приет по инициатива на депутатите, законът фактически преобръща нормалния ред, по който парламентът обсъжда и приема законопроектите, предложени от правителството.
Това означава, че днес Мей трябва да внесе в парламента предложение за новия краен срок за Brexit, което да бъде одобрено от депутатите. След това тя ще отправи съответното искане към ЕС, на срещата на Европейския съвет в сряда, който на свой ред може да приеме или отхвърли постъпилото предложение.
Камарата на лордовете одобри също и проекта на нормативен акт, който дава на парламента правомощията да проучи внимателно и дори да промени искането на Тереза Мей за отсрочка до 30 юни. Текстът беше приет въпреки противопоставянето на опозицията да се дебатира по него. Сега нормативният акт отново ще се върне в Камарата на общините за по-нататъшно разглеждане с оглед да бъде завършен и превърнат в закон по-късно тази вечер.

Междувременно продължават да буксуват преговорите между Тереза Мей и лидерът на опозицията Джеръми Корбин. Самият той заяви по-рано във вторник, че консервативното правителство не е предложило никакви конкретни промени в своя план за Brexit по време на продължилите няколко дни дебати за постигане на компромис.

„Проблемът е, че не личи правителството да прекрачва първоначалните си червени линии“, каза той пред репортери. Корбин добави, че утре предстои нов кръг преговори между неговата партия и управляващите, но подчерта трябва да има „придвижване“ напред.

„Поставих въпроса за митническия съюз с Европейския съюз, за достъпа до пазарите и особено за защитата на правата на потребителите, за околната среда и правната на работещите“, каза лейбъристкият лидер. Но по думите му от страна на управляващите все още няма дадени гаранции по тези въпроси.

Междувременно снощи стана ясно, че Обединеното кралство определя датата 23 май за провеждане на европейските избори въпреки надеждата си, че няма да се стигне до там.

„Намерението на британското правителство продължава да е страната да напусне Европейския съюз със споразумение и да приеме необходимото законодателство за това преди 22 май, за да не се налага да участваме в изборите, които тогава ще бъдат анулирани“, каза говорител на британското правителство.

По статията работи: Екип на Investor.bg
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!