Британският парламент отхвърли опита за блокиране на Brexit без сделка

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
701

Мярката на опозиционната Лейбъристка партия бе отхвърлена с 309 срещу 298 гласа
Снимка: Ройтерс

Британските депутати отхвърлиха опита на опозиционната Лейбъристка партия да блокира евентуално излизане на страната от Европейския съюз без споразумение като поеме контрола върху парламентарния дневен ред от правителството, съобщава Ройтерс.

Членовете на парламента гласуваха с 309 срещу 298 гласа против мярката, която щеше да предостави гарантирано време до 25 юни за създаване на проектозакон за предотвратяване на „хаотичен“ Brexit.
Управляващата Консервативна партия в момента се намира в търсене на нов лидер, след като премиерът Тереза Мей се оттегли заради неуспеха си да прокара в парламента своето споразумение с Европейския съюз за излизане от блока.

Това накара някои от желаещите консерватори да заемат поста й – включително фаворитът за неин наследник Борис Джонсън, да обещаят, че страната ще напусне ЕС на 31 дори и без сделка, съобщава Bloomberg.

Самият Джонсън заяви от своя страна, че не иска да се стига до Brexit без споразумение, но страната трябва да се подготви за такъв развой като част от тактиката си в преговорите. Смекчавайки предишната си позиция, той заяви, че иска „разумен, систематичен“ развод. Въпреки това той отново обеща, че ако стане премиер, страната ще напусне блока на 31 октомври.

След гласуването в парламента консервативният депутат Доминик Грийв – който подкрепи мярката на лейбъристите, заяви, че според него може би няма да има повече шансове за предотвратяване на хаотичен развод преди крайната дата за излизането на страната.

Грийв заяви пред репортери, че единственият начин да се спре идването на власт на премиер, който е решен да постигне Brexit без сделка, е като се свали цялото правителство.

По-рано депутатът заяви, че е готов да гласува за сваляне на правителството, за да спре евентуален развод без споразумение, дори и това да означава излизането му от партията.

От своя страна ЕС заяви в сряда, че е готов за излизането на Великобритания от блока без сделка. В доклад за напредъка по планирането си на Brexit без сделка от Европейската комисия заявиха, че развод без споразумение „остава възможен, макар и нежелан, резултат“.

В началото на седмицата британският министър на външните работи Джереми Хънт заяви, че Консервативната партия трябва да завърши процеса по излизането на Великобритания от Европейския съюз, в противен случай рискува да отиде в историята.

„Без Brexit няма да има консервативно правителство и – може би, няма да има и Консервативна партия“, посочи той, цитиран от Bloomberg. „Ако трябва да се сражаваме на избори, преди да изпълним Brexit, ще бъдем унищожени“, допълни още той.

По статията работи: Елена Илиева
INVESTOR.BG

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!