Британският министър на бизнеса изрази оптимизъм за сделка между Лондон и Брюксел

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
217

Малко по-рано Toyota предупреди, че при Brexit без споразумение ще бъде засегнато производството на автомобилния производител
Снимка: Архив Ройтерс

Британският министър на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия Грег Кларк каза, че има основания за оптимизъм, че Великобритания ще сключи споразумение с Европейския съюз за излизането си от блока. Той направи това изявление, след като автомобилният производител Toyota предупреди, че ако Лондон напусне без споразумение, това ще се отрази зле на производството на японската марка във Великобритания, предаде Ройтерс.

Само шест месеца преди Великобритания да излезе от ЕС на 29 март 2019 г. премиерът Тереза Мей заяви, че преговорите по споразумението за условията на Brexit са в задънена улица.

По думите ѝ нейната стратегия, известна като планът “Чекърс”, е единственият реален вариант. Лидерите от ЕС обаче заявиха, че основни моменти в нея са неприемливи, а много депутати от нейната Консервативна партия заплашиха да гласуват против споразумение, основаващо се на този план.

Тази несигурност породи тревога, че Великобритания ще напусне без споразумение и много компаниите, в частност от автомобилостроенето, казаха, че това е лош вариант с отрицателни последици.

“Разбира се, че искаме споразумение”, заяви пред радио ВВС министър Кларк. “Никой не трябва да се съмнява в решимостта на премиера и на нашия преговорен екип”, добави той.

“Има основания за оптимизъм, че ще можем да постигнем споразумение по този въпрос”, заяви Кларк.

Така той реагира на изявлението на шефа на завода на Toyota в Централна Англия, заявил пред ВВС, че при Brexit без споразумение ще бъде засегнато производството на автомобилния производител.

/БТА/

По статията работи: Виктория Тошкова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!