Британският информационен трибунал призна WikiLeaks за медия

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
36

Това прави екстрадирането на Джулиан Асанж от страната по-трудно
Британският информационен трибунал призна ръководения от Джулиан Асанж проект за анонимно споделяне на секретна информация WikiLeaks за „медийна организация”, пише The Guardian. Този информационен трибунал е основан като Трибунал за защита на данните, за да разглежда оплаквания по Акта за защита на данните от 1984 г. (Data Protection Act 1984). По-късно името е променено, за да отрази по-широките отговорности за защита на свободата на информацията.
Решението е в разрез с позицията на САЩ, които опитват да започнат преследване срещу Асанж и оспорват журналистическите му пълномощия. Въпросът дали Асанж е журналист и издател със сигурност ще бъде една от основните спорни теми в случай, че САЩ поискат екстрадирането му от Обединеното кралство. Определянето на WikiLeaks за медийна организация от информационния трибунал, който, грубо казано, е еквивалентен на съд, може да помогне за защитата на Асанж срещу екстрадиране.
От 2010 г. насам Вашингтон обмисля да преследва интернет активиста, когато WikiLeaks публикува стотици хиляди секретни американски документи от сферата на отбраната и дипломацията. Американският главен прокурор Джеф Сешънш през април заяви, че арестуването на Асанж е приоритет за САЩ.
Директорът на ЦРУ Майк Помпео след изтичането на имейли от Демократическата партия и от кандидата ѝ за президент Хилъри Клинтън нарече WikiLeaks „недържавна враждебна разузнавателна служба, често поощрявана от държавни играчи като Русия”.
economic.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!