Британският финансов министър отхвърли идеите за държавна помощ заради скъпите ипотеки

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
301

Финансовият министър подчерта рисковете, които могат допълнително да ускорят инфлацията при подобна намеса на правителството

Британският министър на финансите Джереми Хънт. Снимка: Bloomberg L.P.

Британският министър на финансите Джереми Хънт отхвърли предложенията за подпомагане на собствениците на жилища на Острова да се справят с нарастващите лихвени проценти, подчертавайки, че приоритетът на правителството е контрол над инфлацията, съобщава Bloomberg.

„Ще се опитаме да направим всичко възможно, за да помогнем, но няма да правим неща, които ще удължат агонията, през която хората преминават“, изтъкна Хънт пред Камарата на общините. „Трябва да бъдем много внимателни, защото много от схемите, които бяха предложени, всъщност биха ускорили инфлацията, вместо да я охладят“, добави той.

Правителството на министър-председателя Риши Сунак е подложено на нарастващ натиск да подкрепи собствениците на жилища, тъй като Английската централна банка (АЦБ) повишава разходите по заемите, за да се справи с упорито нажежената инфлация. Основната лихва по ипотеките скочи до над 6%, като от Resolution Foundation изчисляват, че хората, които рефинансират заеми през следващата година, ще плащат средно с 2900 паунда повече на година.

Това ще нанесе огромен удар върху семейните бюджети точно когато Сунак се подготвя за парламентарни избори, които може да се проведат още следващата година. Това също така дава на опозиционната Лейбъристка партия, водеща торите с двуцифрена преднина в социологическите проучвания, средство, с което да победи управляващата партия.

Рейчъл Рийвс, говорител по финансовите въпроси на Лейбъристката партия, посочи във вторник неотдавнашните проблеми, пред които са изправени консерваторите, и попита Хънт дали знае откъде домакинствата ще намерят пари, за да платят „неустойката по ипотеките на торите“.

Попитан от член на собствената му партия дали би обмислил въвеждането на облекчение заради високите лихви по ипотечните кредити, Хънт каза, че „тези видове схеми, които включват инжектиране на големи суми пари в икономиката точно сега ще бъдат инфлационни“, добавяйки, че „няма да направим нищо, което би означавало да удължим инфлацията“.

Въпреки това финансовият министър изтъкна, че планира да се срещне с основните доставчици на ипотечни кредити по-късно тази седмица, за да „попита каква помощ могат да дадат на хората, които изпитват затруднения при изплащането на ипотечните кредити, и какви гъвкави решения могат да бъдат възможни за домакинствата с просрочия“.

Хънт призна „болката“, която инфлацията причинява на домакинствата, и подчерта подкрепата, която правителството вече е предоставило за някои от най-бедните британци. Попитан дали ще ограничи цените на основните храни, той каза: „Не вярвам, че ограничаването на цените е правилното дългосрочно решение“.
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!